LYMSKÁ BORELIÓZA STRAVY Kromě antibiotika a byliny, stravu je další součástí léčby Boreliózy. Bylo prokázáno, že na dlouhou dobu, že jídlo, které jíme, má vliv na naše zdraví a dobře-bytost. Nejen, že vliv na regeneraci buněk a metabolické procesy, ale také o fungování imunitního systému, což je zásadní v Borrelia spirochaetes infekce. Pokud jsou přetížené s matoucí informace a neustále se ptát sami sebe některé z těchto otázek: • Můžu jíst lepek a mléčné výrobky? • Jak na podporu střev přirozeně? • Měl bych se vzdát masa? Což krupice jsou nejzdravější? • Který olej si vybrat? • Musím dodržovat přísnou dietu? Pak toto self-help kniha je určitě pro vás! Projdeme nejvíce populární diety pro Lyme nemoc léčba spolu, odpovím na nejčastěji kladené otázky a sdílet chutné a zdravé recepty, které vám pomohou obnovit. OBSAH 1. SACHARIDY Cukr Krupice Lepek 2. TUKY 3. PROTEIN Maso Ryby Mléčné výrobky Luštěniny 4. ALKOHOL 5. PROBIOTIKA 6. KOLAGEN 7. HYDRATACE 8. KOŘENÍ 9. KOKTEJLY 10. PŘEHLED NEJOBLÍBENĚJŠÍCH DIET POUŽÍVANÝCH K LÉČBĚ LYMSKÉ BORELIÓZY 11. ZÁVĚRY 12. ODKAZY Copyright © Healthylife. S. C., Chorzów 2022 Všechna práva, včetně práva na reprodukci textů v celku nebo v části, v jakékoli formě, jsou vyhrazena. 1. SACHARIDY Sacharidy jsou skupina sloučenin, nazývané cukry. Nicméně, to znamená, že bychom měli vyloučit všechny sacharidy z naší stravě? Sacharidy mohou být rozděleny do jednoduché a složité. JEDNODUCHÉ Bílý chléb, rýže, těstoviny Čokoládové tyčinky, sladkosti, cukrovinky Slazené nápoje Cukr, džem, med V KOMBINACI Celozrnný chléb a těstoviny, Krupice, hnědá rýže Ovesné vločky, otruby Celozrnné výrobky bez přidaného cukru Tímto způsobem, je velmi snadné vidět, že jednoduché cukry, v čele s nejpopulárnější bílý cukr, jsou škodlivé pro naše zdraví. Cukr • Cukr silně oslabuje náš imunitní systém, zatímco zhoršuje zánět v našem těle. • To nemá žádnou výživnou hodnotu. • To je hlavní produkt, který podporuje výskyt mykóz, na které jsme jsou zvláště náchylné během antibiotické terapie. • To zvyšuje riziko mnoha onemocnění srdce. • To přispívá ke snížení rezistence vůči bakteriálním infekcím. To je důvod, proč, a to zejména v průběhu nemoci, je to stojí za snižování jednoduché sacharidy z naší stravě, zejména bílý cukr a výrobky bohaté na to. Nicméně, to není stojí za to dávat všechny sacharidy, včetně takových, na živiny bohaté krupice. Krupice Krupice jsou vyrobeny z obilných zrn. Kukuřice je hlavní složkou při výrobě z kukuřičné krupice. Pšenice je hlavní složkou při výrobě farina, bulgur a kuskus. Pohanka je hlavní složkou při výrobě pohankové krupice. Pearl krupice a hrnec ječmen je vyroben z ječmene, prosa, krupice z prosa. Krupice jsou vyrobeny čištění obilí a pak krájení, mletí nebo pražení. Nižší stupeň čištění a mletí obilí, cennější živiny krupice obsahují. Pohanka a proso krupice jsou mezi nejzdravější, zatímco farina a kuskus patří mezi nejvíce vyčistit. TOP 1: Pohankové krupice • Vysoký obsah vlákniny – reguluje střevní funkce • Vysoké hladiny železa, kyseliny listové, zinku, jódu • Bohaté na vitamíny skupiny B nebo vitamín E TOP 2: Proso krupice • Bohaté na vitamíny B, fosfor, zinek, měď a mangan • Nízký glykemický index • Velké množství bílkovin Lepek Lepek je bílkovina, která se skládá hlavně z gliadinu a glutelin. To je to, co dává pečiva jejich loft a pružnost, což je základní potravinou v západním světě. Nejčastější obilí obsahující lepek jsou pšenice, ale i žito, ječmen a oves. Tam jsou některé nemoci, pro které je bezlepková dieta je jediná léčba. Takové choroby zahrnují: • Celiakie To je autoimunitní onemocnění, které způsobuje poškození klků v tenkém střevě. To vede k malabsorpci a gastrointestinální problémy (průjem, nadýmání, zácpa, plynatost). Onemocnění se vyskytuje v přibližně 1% populace. • Non-coeliac gluten sensitivity Nejčastější příznaky, které pacienti si stěžují, jsou bolest břicha, nadýmání, kožní vyrážka, bolesti hlavy. Tam jsou četné problémy správně diagnostikovat onemocnění, jako je například předběžné vyloučení mnoha onemocnění. • Dühring choroba To je autoimunitní onemocnění charakterizované kožní léze, jako jsou papulae, puchýřů a zarudnutím kůže. To má společné etiologie s celiakií - tam je zploštění střevních klků. • Pšenice alergie Imunitní systém je aktivován a IgE-dependentní a IgE nezávislé reakce se vyskytují. Ve většině případů, pacienti potřebují pouze k vyloučení pšenice z jejich stravy, a to bez nutnosti vzdát se všechny výrobky obsahující lepek. Běžné příznaky jsou kopřivka, bolest břicha, zvracení, astma, edém a, u lidí s atopickým ekzémem, rychlé zhoršení příznaků. Proto není výzkum osvědčené informace, že lidé s Lymskou boreliózu zažít zdravotní výhody po vyloučení produktů, které obsahují lepek ze své stravy. Je však třeba snížit příjem vysoce zpracovaných zrn, např. pšeničná mouka a výrobky z ní. Nahradit je celozrnné obiloviny a diverzifikovat stravy s výrobky z jiných obilovin, jako je proso (proso krupice) bude mít pozitivní dopad na naše zdraví. Také si pamatuji, že bezlepková dieta je velmi přísná a pokud špatně vyvážený, může dopadat být nedostatek stravy. Mnoho produktů, které považujeme za bezlepkové může obsahovat stopy lepku v nich. Mezi ně patří zmrazených smíšených zelenina, kečup, kypřící prášek, koření, sušené ovoce, čaje a léky. Přirozeně bezlepkové produkty patří: rýže, kukuřice, brambory, sója, proso, pohanka, tapioka, quinoa, ovoce, zelenina, čočka, cizrna, fazole a maso. Bezlepkové výrobky jsou označeny s licencí přešel spike podepsat. Takže než se dostaneme za to, co si myslíme, že je bezlepkové potraviny v obchodě, měli bychom se ujistit, že neobsahuje ani stopové množství lepku. Navíc, neměli bychom předpokládat, že bezlepkové jídlo je ve své podstatě zdravá. Ready-made bezlepkové rohlíky, chléb, tortilly nebo sladkosti jsou k dispozici na trhu jsou statisticky sytější a mají vyšší glykemický index. Navíc pro výše uvedené výrobky, budeme platit 2-3 krát více než pro tradiční chléb, nebo mouka. BORŮVKOVÝ A KOKOSOVÝ PUDINK PROSO Ingredience: - 200 g vařené pohanky - 250g kokosové mléko - 1/3 lžičky skořice -1/3 lžičky kardamom -1/2 lžička ze kurkuma - bobule (sloužit) Příprava: Dát vařené pohanky do hrnce, zalijeme mlékem a přidáme koření. Přiveďte k varu. Vynětí půdy z produkce a směs. Podáváme s borůvkami. 2. TUKY Tuk je nezbytné v naší stravě. To nám poskytuje nejen s esenciální nenasycené mastné kyseliny (Efa), tuk-rozpustné vitamíny (A, D, E, K), ale také se podílí na syntéze hormonů, a zlepšuje chuť jídla. Nicméně, množství a kvalita tuku spotřebované, je důležité. Rozlišujeme mezi: • Živočišné tuky Většina z nich nám poskytují nasycených mastných kyselin (Sfa), které jsou špatné pro naše tělo (maso) nebo cholesterolu (maso a mléčné výrobky). Nicméně, tato skupina také zahrnuje tučné ryby, které jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a má pozitivní zdravotní účinky na naše zdraví. • Rostlinné tuky These include monounsaturated fatty acids, which are found in olive oil, rapeseed oil and avocado oil as well as polyunsaturated fatty acids of the n-3 and n-6 family which include linseed oil, grape seed oil, nuts, etc. The risk of ischaemic heart disease is reduced by 2-3% when 1% of the energy intake of saturated fatty acids (SFAs) is replaced by polyunsaturated fatty acids. Fat is a product which we usually associate with bad aspects. The most frequently repeated myth is that due to fat we gain weight. It comes from the fact that 1g of fat is equal to 9kcal. And despite the fact that fats belong to high energy products, not all of them should be equally bad. Fats that deserve attention: - avocado - olive oil - rapeseed oil - fatty fish - nuts - seeds and grains Products to avoid are fatty meat, lard, processed foods, processed cheese and palm oil. REMEMBER! Sojový olej, slunečnicový olej, lněný olej, kukuřičný olej, olej z hroznových jader, dýňový olej, sezamový olej a pupalkový olej jsou vhodné pouze pro spotřebu syrové, např. v salátech (protože jsou bohaté na polynenasycené mastné kyseliny, které oxidují rychle při zahřátí). What should we use for frying? The best solution would be olive oil and rapeseed oil, which have a high thermostability and as I wrote above, are mostly composed of monounsaturated fatty acids. Coconut oil, which has recently become very popular, although it is also characterised by high thermostability, consists mainly of saturated fatty acids, which have a negative impact on our health. Remember also that frying is not the preferred cooking method and should be used occasionally. 3. PROTEIN Next to fats and carbohydrates, it is the last of the macronutrients in our body. Its main function is to rebuild worn-out tissues. Its main sources are: Meat The most commonly consumed types of meat are beef, pork, chicken, turkey or, more rarely, veal, horse meat, mutton, goat meat or lamb. Meat, despite being a good source of protein, it often contains high amounts of antibiotics. The meat that is the most prone to elevated levels of antibiotics is poultry. On the other hand, we are left with red meat (beef, veal, pork, lamb, mutton, horse meat or goat meat), which we hear a lot about in terms of carcinogenic products. In 2015, the International Agency for Research on Cancer classified red meat in group 2A which means that it is probably carcinogenic. A high consumption of it can therefore have a very negative impact on our health. So what should we do? Does this mean that it is not worth eating meat at all? Excluding it completely will be problematic for many people but if meat is the main source of protein in your diet then it is worth considering severely limiting the amount you eat and replacing it with the other products listed below. Fish On one hand, fish is known for being a major source of omega-3 fatty acids, but on the other hand, we often hear that it is not worth eating fish because of pollution. What to do in this situation? Who should we listen to? Let's start with pollution. First of all we are afraid of heavy metals (cadmium, mercury, lead). However, the Sea Fisheries Institute published data showing how much of a particular fish we would have to eat for the amount of contaminants (specifically mercury) to be harmful to us. The data is shown in the table below: Fish product The amount of fish you need to eat per week to exceed safe mercury levels Baltic cod Over 2kg Carp Approximately 3kg Smoked Norwegian salmon Over 2kg Alaska pollock Over 11kg Trout Over 2kg Fish, especially fatty fish, are a very valuable source of unsaturated acids EPA and DHA. These acids not only have a beneficial effect on the heart functioning, but also improve the functioning of the organ of vision, strengthen bones and joints and support the functioning of the brain. Eating about 1-2 portions (85-150g) of fatty fish per week reduces the risk of death from heart disease by 36%! * Salmon, herring, mackerel, anchovies, sardines, among others, are considered fatty fish. So you can see that the benefits of eating fatty fish far outweigh the possibility of being poisoned by heavy metals such as mercury. However, if you are still concerned about contamination, it is suggested that you give up salmon bellies, which have the highest mercury content, and replace them with rainbow trout, which has much less of it than salmon, for example. However, if we do not eat fish because of, for example, its taste, we should consider supplementation with 250 mg of EPA and DHA in the form of fish oil or microalgae (version for vegans). Unfortunately, the consumption of walnuts or flaxseed (also rich in the aforementioned acids) alone will not be as effective as the consumption of fish products. Dairy products I often hear that people with Lyme disease avoid lactose in their diet. Is this right? Let's start with what lactose is in fact. Lactose is a milk sugar, chemically produced by the formula C12H22O11. This structure indicates that it is a disaccharide and is composed of galactose and glucose. Where does milk sugar occur? • Cow's / sheep's / goat's milk • Country cheese • Yoghurts • Buttermilk • Kefirs • Cream On the other hand, we find a negligible amount in hard cheeses, quark and feta cheeses. Po celém světě, téměř 75% lidí, kteří mohou mít problém s trávením tento disacharid. V Asijských zemích, procento dosahuje téměř 100%, zatímco v Polsku je stejně vysoká jako 40%. Zajímavé je, že intolerance laktózy postupuje s věkem – máme nejvíce laktázy (laktóza trávení enzym) v dětství. Nicméně, velká část populace také zvládá dobře s jeho trávení v dospělosti. Navíc, často se lidé s zažívací problémy nehlásí problémy se žaludkem jednotlivé dávce 5-10g (sklenice mléka, malý jogurt nebo kilo feta sýr). Mléčných výrobků v současné době k dispozici v supermarketech, nechat hodně být požadovaný, pokud jde o kvalitu. Mléčné výrobky jsou často "podporované" s mnoha konzervačních látek, zahušťovadla a stimulátory. Takže pokud máte nějaké zažívací problémy po jídle mléčné výrobky (plyn, nadýmání, bolest) odstranit produkty, bohaté na laktózu z jídelníčku. Nicméně, pokud nemáte pocit nepohodlí a nechcete se ho vzdát, nezapomeňte si vybrat produkty, které jsou jako málo zpracované, jak je to možné a mají nejkratší složení. Zajímavý fakt: úplné absenci mléka cukru v strava pro dlouhou dobu může vést k postupnému zastavení produkce enzymu laktázy, který je zodpovědný za jeho trávení. To znamená, že pokud jsme v současné době necítí žádné nepříjemné pocity po konzumaci mléčných výrobků, po delší dobu jíst, můžeme se vrátit do původního stavu a pocit nepohodlí. Eggs Vejce konzumovány v množství cca 4-6 za týden by neměl přinést nepříznivé důsledky pro zdraví. Nicméně, je třeba připomenout, že jsou zdrojem cholesterolu v potravě. V 1 vejce (asi 55g) je 200 mg cholesterolu. Co je víc, vajec vliv postprandiální oxidaci cholesterolu, což znamená, že snižují hladinu LDL "špatný cholesterol" až 4 hodiny po jídle. Proto byste měli pamatovat, aby nepřekročil výše uvedené části v průběhu týdne. Legumes Můžeme často setkat s tvrzením, že rostlinné bílkoviny není kompletní. Nicméně, toto je jen částečně pravda. Téměř každý rostlinný výrobek obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Liší se pouze v poměru. Vliv, jako jsou bílkoviny doplňkovost stojí za zmínku zde. Je to kombinace několika zdroji rostlinných bílkovin, které mají různé sady aminokyselin, takže to kompletní produkt je vytvořen. To dělá žádný rozdíl pro naše tělo, ať už vezmeme všechny aminokyseliny z jednoho nebo mnoho produktů. Proto je dostačující, aby kombinovat luštěniny s ořechy a všechny nezbytné aminokyseliny budou poskytnuty. Another allegation towards the legumes is their poorer absorption. However, it should be noted that the difference between the absorbability of meat and legumes is not so great as to obscure their advantages. Absorbability is proportionally 90% and 80%. Legumes include: lentils, chickpeas, beans or tofu. Apart from being a source of protein, they also influence the gut microbiome. This is due to the amount of fibre and antioxidants (often much higher than in fresh vegetables or fruit). Why do we need to soak most legumes before cooking? I once came across information that legumes are soaked because they have a toxic substance in them and by soaking them we get rid of it. The purpose of soaking beans, chickpeas or peas is only to significantly reduce cooking time. During soaking, by activating naturally occurring enzymes in them, substances such as pectin and other polysaccharides present in cell walls and responsible for the rigidity of the structure of leguminous plants begin to decompose. What is more, if you pour the water off them after soaking and cook them in fresh water, you largely avoid flatulence – another problem that meat lovers complain about. If you want to save time, you can also buy beans or chickpeas from a jar. The nutritional value of these products is very similar and will not significantly affect your diet. BEAN AND NUT PASTE Ingredients: • 2 cups of cooked beans • 1 lemon • 4-5 tablespoons of tannin paste • a few tablespoons of water from cooking the beans • 2 onions • handful of cashew nuts plus a few for sprinkling • 3-4 tablespoons of olive oil • pinch of salt • 2 cloves of garlic • a few tablespoons of water to obtain the desired consistency Preparation: Dice the onions and fry them with a few tablespoons of olive oil. Soak beans overnight and cook (or use the jarred version). Soak cashews in 1 glass of water for 4-6 hours. Put beans, soaked cashews, fried onions, lemon juice, olive oil, water, peeled garlic, salt in a blender and blend on high speed. If the paste is too thick add a few more tablespoons of water. Put into a bowl and serve (you can decorate the paste with cashews or sesame seeds). 4. ALCOHOL Alcohol is a toxin and due to this reason it is recommended to reduce its consumption to a minimum. Such as sugar, it supports the formation of mycosis and exacerbates inflammation. In addition, it burdens the liver, which often works hard anyway, washes out electrolytes and has a negative effect on the nervous system and the heart. In case of people suffering from Lyme disease it can often exacerbate symptoms and make them feel unwell! Co o suché červené víno? Koneckonců, každý má pravděpodobně slyšeli, že je zdravé a sklenici to bude jistě mít příznivý vliv na vaše tělo. Dlužíme to prohlášení resveratrol, antioxidant přítomný ve víně. To má pozitivní účinek na tělo snížením agregace destiček. Nicméně, studie ukazují, že terapeutické dávky resveratrolu nemůže být dosaženo od nápojů, nebo dokonce z potravy. S cílem získat příznivý účinek na zdraví, měli bychom konzumovat více než 500 litrů suché červené víno. Navrhuje se proto, aby se zcela vyloučit alkohol z Lyme onemocnění dieta. 5. PROBIOTICS Probiotics are live cultures of bacteria and yeast that support the immune system. Probiotics improve the tightness of the intestines, protecting it from harmful bacteria, which is particularly important in case of antibiotic therapy. Naturally we find them in: • Cucumbers and sauerkraut • Kombucha (also known as tea mushroom) • Kvass • Kefir • Buttermilk • Natural yoghurt • Beetroot sourdough BEETROOT SOURDOUGH WITH GINGER AND A HINT OF CLOVES Ingredients: - 1kg of beetroots - a few cloves of garlic - 2l of water - 6-8 cloves - allspice - 2-4cm of fresh ginger - 2-4 bay leaves - 1 tablespoon of salt per 1 litre of water Preparation: Oloupeme česnek a nakrájíme ho na menší kousky. Nakrájejte zázvor na tenké plátky. Vařit vodu, smíchejte se solí a vychladnout. Umýt červená řepa, tence oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Uspořádat je do sklenice střídavě s kořením a česnekem. Zalijeme vodou tak, aby všechny červená řepa jsou důkladně pokryty. Když plavou na povrchu, stiskněte je dolů s deskou. Uzavřete nádobu a necháme na teplém místě asi 5-10 dnů. 6. COLLAGEN Collagen is extremely important in the treatment of Lyme disease. The key here is to understand that Borellia bacteria have a high affinity for collagen structures. What does this mean? That the bacterium will always initially target these structures because they are the ones that guarantee them food. So there is a reaction here: COLLAGEN DAMAGE DESTRUCTION IN A SPECIFIC REGION (E.G. A JOINT) INTENSIFICATION OF SYMPTOMS That is why it is so important to take care of its correct amount. Supplements are suggested here, but remember that we can also get collagen from food. Natural sources of collagen: • Gelatine • Jellies (sweet and savoury) • Animal offal, e.g. liver • Pork knuckle, brawn Unfortunately, products rich in collagen often provide us with either a lot of sugar or raise the level of the LDL “bad” cholesterol. Therefore, it is not advisable to consume a lot of them. A good choice here will be broth and various kinds of bone broths. COLLAGEN BROTH Ingredients: - Bones/animal carcasses – 1-2 kg - Cider vinegar – 2 tablespoons - Water – 3-4 l - Soup greens – 1 portion - Spices (bay leaf, allspice, salt, pepper) Preparation: 1. Wash the bones and place in a large pot. 2. Add water and vinegar. 3. Bring to the boil, then reduce the heat/hob to low. Remove the foam. 4. After cooking for about 2 hours, add the peeled and washed vegetables and spices. 5. Boil for as long as possible (about 6-8 hours). The water should "bubble" – not boiling. 6. Strain the liquid from the bones and vegetables. 7. When cooled, the broth should have the consistency of jelly. 8. The broth can be stored for about 5 days in the fridge or 3-4 months in the freezer. 7. HYDRATION Our body consists of water in about 60%, so it is not surprising that water is involved in almost all processes in the body. Lyme disease heavily burdens our body with toxins. Drinking large amounts of water automatically cleanses the body of these toxins and provides a natural detoxification. Dehydration, on the other hand, leads to the storage of toxic substances in tissues and cells. So how much fluid to drink per day? It is suggested that women should drink 1.5 litres and men of 2 litres of water but this is very inaccurate. Should a 100kg person drink the same amount as a 50kg person to hydrate the body? A more precise value is therefore to assume that adults should consume 33ml of fluids for every kg of body weight. What does the word “fluids” mean? 1. Water, of course, is the most desirable source of hydration for our body. It is best to drink it slightly warm. You can add different kinds of fruit or vegetables to our cup (water with cucumber and mint is a perfect drink for hot days). 2. Tea – superb for summer as well as winter. With a hint of orange, lemon or cloves, it will warm you up on any winter evening. 3. Coffee – there are many controversies about it. There are not many studies on the influence of caffeine, in particular coffee, on the course of Lyme disease or its co-infections. However, myths about coffee are increasingly being debunked, despite the fact that it has been in disrepute for many years. Below are some basic facts about the consumption of coffee: - Coffee is not dehydrating, at least when consumed in portions of about 500mg of caffeine/day. One cup of brew is about 60 mg, so the dose taken as dehydrating is about 6 cups a day - It does not leach magnesium. Brewed coffee has about 60 mg of caffeine and 7 mg of magnesium (espresso even twice as much). Studies show that after consuming 400 mg of caffeine/day, we lose only 4 mg of magnesium through urine. - It contains antioxidants (chlorogenic acid and its metabolites) which contribute to lowering blood pressure or reducing oxidative stress. It can therefore be assumed that coffee protects against heart disease and reduces the risk of cancers (liver, throat, skin, prostate). Therefore, I see no contraindication to drinking coffee when suffering from Lyme disease and its co-infections. However, remember that every organism is different, every disease is different and everyone has a different threshold of caffeine tolerance. Therefore, if you experience any negative symptoms after drinking it – stop drinking it. 4. Juices are the worst choice. Shop-bought juices have a lot of added sugar (up to 5 teaspoons in 1 glass).This is because the fibre and most vitamins and minerals are found primarily in the peel.   8. SPICES Spices are dish ingredients added in small amounts to enhance its taste and visual appeal. Do we realise that spices and herbs also have valuable medicinal properties? Here are my TOP 5 spices: • Turmeric Hlavní složkou, která dodává koření jeho žlutou barvu, je kurkumin. Má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti a také chrání organismus, především játra od toxinů. Díky své oteplování, trávicí a cholesterol-snižující vlastnosti, kurkumin se používá také jako potravinový doplněk. Existuje spousta receptů, jako "zlaté mléko", které používají vlastnosti kurkuma, ale můj nejoblíbenější a nejrychlejší způsob, jak používat toto koření je přidat do vývaru. To nic nemění na skvělé chuti polévky, ale dá to intenzivní, krásné barvy. • Ginger Ginger can be used with the addition of garlic (it is very popular in Korean or Thai cuisine) while cooking a dinner as well as in tea. It is probably most commonly used by pregnant women who suffer from morning nausea and people struggling with motion sickness. Ginger stimulates the production of saliva and gastric juices and brings relief from nausea. Thanks to ginerol and its anti-inflammatory properties, it is used in many autoimmune diseases. Contraindications to the use of ginger include inflammatory skin diseases and bleeding. You should also avoid taking the herb with aspirin, as both substances have blood-thinning properties. • Garlic Česnek má antipyretické vlastnosti, ale co je důležitější pro Lyme nemoc, má také detoxikační účinek. To pomáhá odstranit těžké kovy jako je olovo a kadmium z těla. Co je víc, odstraňuje parazity, včetně bakterií a kvasinek jako je Candida albicans, a navíc přispívá k rozvoji prospěšné střevní bakteriální flóry. Proto, i přes její charakteristický štiplavý zápach, je to stojí za přidání do večeře, pití ve formě sirupu s citronem nebo pečení a přidávání vložit (např. luštěniny, pasty). • Cinnamon Cinnamon has antifungal properties – it inhibits the growth of protozoa and fungi and makes digestion easier. However, it is worth choosing the more expensive Ceylon cinnamon than its Chinese equivalent because it has a better effect. • Nigella I když to má jen získal popularitu v posledních letech v Evropě, to bylo používáno před tisíci lety starověcí Egypťané. Nigella má tolik vlastností, že jednou by mohl napsat knihu o nich. To se používá k léčbě nachlazení, bolesti v krku, záněty, kožní alergie a posílit vlasy. Nicméně, jeden by měl být opatrní s konzumací nigella během těhotenství – to může způsobit děložní kontrakce. Nicméně, v období kojení, je to stojí za to včetně v menu znovu, jak to má pozitivní vliv na kojení. I když jak můžete vidět výše, bylinky nám mohou pomoci v boji proti mnoha onemocnění a onemocnění, jako jsou Lymská borelióza, je třeba připomenout, že ne všechny koření mají pozitivní vlastnosti. Dokonalým příkladem je sůl. I když se používá ve správném poměru to nemá vliv na naše tělo negativně, máme tendenci jít za tím. Zvykli jsme si, sůl doslova každý pokrm a produkt, a my už ne jako jídlo, které není solené. Třešničkou na dortu je glutaman sodný či jiné zvýrazňovače chuti, které jsou přidány do mnoha produktů, a mají obrovské množství soli v nich. Sůl v takovém množství, může způsobit hypertenze, která postihuje více než 30% dospělé populace v Polsku! To také vede k narušení vápníku a fosforu metabolismu, což může vést k osteoporóze a zvýšené riziko rakoviny žaludku. Mnoho lidí také spojit Himalájské soli, která je často považovány za lepší pro použití, protože 84 minerálů, které obsahuje. Nicméně, jeden by měl vědět, že obsahuje (podle Barbary Hendel a Peter Ferreira), a to nejen ty "dobré" minerály, ale také polonium a radium. Žádné starosti – jen v malém množství (<0.001 ppm/kg). Ale jeden může snadno vidět, že tyto tolik, kolik 84 minerálů nejsou nic jiného než marketingový trik. Navíc, za účelem doplnění denní potřeby draslíku s Himálajské solné pokoji, museli bychom jíst více než 1 kg ! Doporučená denní dávka soli je jen 5-6g (čajová lžička), což znamená, že jsme schopni pokrýt naše draslíku požadavek maximálně 0,5%. Je to stojí za to platit dokonce 10 krát více soli pro takové procento potřebuje? So let's remember that salt is just a salt (NaCl) and we should severely limit it.   9. COCKTAILS Lyme nemoc často potlačuje chuť k jídlu. Bolesti hlavy, bolesti kloubů nebo celkovou slabostí těla, aby nás touží každý typ potravin. Nicméně, jídlo je nutné, a to nejen v boji proti této nemoci, ale jednoduše žít. Je to díky jídlu, které jsme získali energii a sílu se dostat z postele každý den. Takže, co dělat, když nemáme chuť k jídlu, ale chceme podpořit naši imunitu prostřednictvím stravy. Ideálním řešením by bylo koktejly. Můžeme obohatit naši nabídku s kapalinami plné antioxidantů (v suché a sladké verzi). Tímto způsobem budeme "propašovat" základní nutriční hodnoty do těla. Savoury tomato cocktail: Ingredients: - 1 tomato - 1 stalk of celery - 1 clove of garlic - 1 carrot - pinch of salt Preparation: Press all ingredients in a juicer. If the taste is too spicy for you, add 1 piece of sun-dried tomato. Sweet raspberry cocktail Ingredients: - 2 tablespoons of pot barley - 1 cup of milk (plant or cow's milk) - 1 apple - 1 teaspoon of goji berries - 1 handful of raspberries Preparation: Boil the pot barley with the blueberries in a glass of water until soft. Add milk, apple cut into small pieces and raspberries and blend. 10. OVERVIEW OF THE MOST POPULAR DIETS USED TO TREAT LYME DISEASE Candida diet Společná léčba Lymské boreliózy je antibiotická terapie. Nicméně, měli byste vědět, že to je často příčinou rozvoj mykózy, které mohou být velmi nebezpečné pro vaše zdraví a život. To je důvod, proč je to tak důležité (zvláště při užívání antibiotik) dodržovat určitá pravidla mykóza prevence, včetně stravy. Hlavním principem tohoto trendu je, aby se zabránilo produkty, které vedou ke zvýšení hladiny cukru v krvi. V takové stravě je naprosto nezbytné, aby se zabránilo ovoce, džusy, chléb, těstoviny, mléčné výrobky, kvasnice a všechny produkty, které mohou být prostředkem pro rozvoj kvasinek. However, this diet is very strict and often deficient because it excludes a large group of products rich in, for example, dietary fibre. Products such as wholemeal bread, pasta or groats do not have to be excluded from our menu. We should also not forget about natural yoghurts, nuts, raw vegetables, unrefined oils, fish, pickles and pulses. Spices such as turmeric, oregano, rosemary, coriander and Ceylon cinnamon will also work well here. Only when candidiasis is diagnosed (when there is an overgrowth of the Candida albicans yeast strain which physiologically occurs in the digestive tract and there is a disturbance of our intestinal microflora) should we think about alternative methods of diet therapy. Ketogenic diet Myslím, že to je nejčastější způsob výživy pro lidi, kteří trpí Lymeské boreliózy. Uvedení těla do stavu ketózy znamená, že místo toho, aby energie z cukrů, naše tělo bere z tuků. "Keto dieta" tedy znamená odstranění sacharidů ve prospěch tuků. To je chtěl zmírnit stres na střeva a zlepšit nervový systém. Nicméně, to je důležité mít na paměti, že ne všechny tuky jsou "dobré". Vhodné zdroje tuků jsou ryby, ořechy, avokádo, olivový olej, semena nebo semena. Nicméně, na internetu a v různých publikacích, že doporučuji tento způsob stravování, recepty bohaté na nasycené mastné kyseliny ("špatné" tuky) svrchovanými pány. Patří mezi ně slaninu, sýr mascarpone nebo sádlo. It is also worth mentioning that a ketogenic diet will be inadvisable for people whose mitochondria are depleted and there are blockages in metabolic pathways which can occur in the body infected with Borrelia spirochaetes. Diet maintaining the body's normal pH level Okyselení těla. Pravděpodobně jste se setkal tento výraz více než jednou za doplněk reklamy, knihy nebo prostřednictvím dalších mediálních kanálů. Začněme s tím, že naše tělo má různé úrovně pH v závislosti na umístění. Z zásadité pankreatické šťávy, přes neutrální v krvi, silně kyselé žaludeční šťávy. Nicméně, všechny tyto hodnoty jsou obvykle komprimované do "pH našeho těla", což konkrétně znamená, že pH krve a jeho hodnota je mezi 7,35 a 7,45. Chceme-li změnit tuto hodnotu s naší stravy, jsme schopni posunout tento index od 0.01 až 0,02 jednotek. Takže můžete vidět, že to je jen zanedbatelný vliv. Ano, se stravou můžeme ovlivnit pH naší moči, stejně jako 1.2 jednotek, ale omezit její pH je v rozmezí 4.6-7.9 což znamená, že se takový velký rozdíl v jídelníčku nebude klíčovým faktorem. A diet rich in alkaline-forming products will bring us many benefits, through an increased supply of vegetables and fruit. However, is it really worth excluding from our diet acid-forming products, such as fish or nuts, which are sources of valuable omega 3 fatty acids? 11. CONCLUSIONS Na internetu a v mnoha publikacích, najdete spoustu rad o tom, jak na podporu léčby Lymeské boreliózy prostřednictvím stravy. S tolik protichůdných informací, musíte ke všemu přistupovat s rozumem. Lymská borelióza je onemocnění, které trvá měsíce a někdy i roky, než se vyléčí. Proto, strava by neměla být mučení nebo trest pro vás. Co je víc, nezapomeňte, že každý tělo je jiný, každý Borrelia bakterie se bude chovat jinak v závislosti na těle a bude to dávat různé příznaky. Proto v nabídce by měla být zvolena individuálně. Pouze přizpůsobení pro naše nemoci a naše preference přinese maximální výsledky. Some common advice on how to help your body fight bacteria and not go crazy: • Base your nutrition on high quality food. Eat plenty of vegetables, fruit, good quality fats, natural probiotics, whole grain carbohydrates, introduce broths into your diet and exclude sugar or alcohol. • Drink plenty of water. • Eliminate products that are harmful to you. If you feel unwell, sleepy or bloated, limit your intake. Learn to listen to your body. • Think of your diet as a choice, not a punishment. The diet you choose is designed to help fight the disease but also to teach you about proper, healthy eating which cannot be treated as a "from-to". • Think positive. Our mind is a very powerful tool that can work wonders. 12. REFERENCES: Agnieszka Godek: "Modern methods of treatment of Lyme disease with co-infection (antibiotics, nutrition)" Bordoni, Alessandra, et al: "Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence." Carson, Jo Ann S., et al: "Dietary cholesterol and cardiovascular risk: a science advisory from the American Heart Association." Ciborowska H., Rudnicka A., "Dietetics nutrition of healthy and ill person", Diez-Sampedro, Ana, et al. "A gluten-free diet, not an appropriate choice without a medical diagnosis." Elli, et al: "Diagnosis of gluten related disorders: celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity." Tomasz Lesiów: "The influence of consuming excessive amounts of simple sugars and processed foods on the development of systemic mycosis and the respondents' knowledge on the subject" Fielding, Christopher J., et al: "Effects of dietary cholesterol and fat saturation on plasma lipoproteins in an ethnically diverse population of healthy young men." https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/nik-o-stosowaniu-antybiotykow-w-nbsp-hodowli-zwierzat-w-nbsp-woj-lubuskim.html?fbclid=IwAR3VgYOR8yjjb0POUnjAVPVFhdmgenwZbMR4aws1F1SQmHTCw3g2TaUVSb4 Huang, Jiaqi, et al: "Association between plant and animal protein intake and overall and cause-specific mortality." Jones, Amy L: "The gluten-free diet: Fad or necessity?" K. Nieber: "Health effects of coffee". Kynast-Gales, Massey: "Effect of caffeine on circadian excretion of urinary calcium and magnesium". Leonardi, Michela, et al: "The evolution of lactase persistence in Europe. A synthesis of archaeological and genetic evidence." Mozaffarian, Dariush, Eric B. Rimm: "Fish intake, contaminants, and human health: evaluating the risks and the benefits." Rafał Nazarewicz: "Consequences of high-fat ketogenic diets" Reese, et al. : "Non-celiac gluten/wheat sensitivity (NCGS)-A currently undefined disorder without validated diagnostic criteria and of unknown prevalence." Sabine Weiskirchen, Ralf Weiskirchen: "Resveratrol: How Much Wine Do You Have to Drink to Stay Healthy?" https://mir.gdynia.pl/ocena-narazenia-konsumentow-ryb-na-szkodliwe-dzialanie-zanieczyszczen/ Sophie C. Killer, Andrew K. Blannin , Asker E. Jeukendrup: "No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population". Stephen Harrod Buhner: "The natural treatment of Lyme disease and its co-infections – chlamydiosis and spotted fever rickettsioses Second edition, revised, extended, updated." Willett, Walter C., and David S. Ludwig: "Milk and health."
Product added to wishlist
Product added to compare.