Zdravá střeva – silná imunita

Zdravá střeva – silná imunita

- Categories : články

Nejen, že střevo hraje klíčovou roli při poskytování tělu živinami z potravy, je také klíčové pro zdravý imunitní systém. Střeva obývá mikrobiota, tedy prospěšné mikroorganismy (hlavně bakterie). Střevní mikrobiota aktivuje imunitní systém a koordinuje jeho práci po celý život a hustá síť nervových buněk přenáší signály o jakémkoli ohrožení do centrály, tedy mozku. Téměř 80 % imunitních těl se tvoří ve střevech.

Střeva obsahují prospěšné i patogenní bakterie. Naše přátelské bakterie pomáhají regulovat imunitní systém. Když je rovnováha mezi dobrými a špatnými bakteriemi narušena, imunitní systém slábne a stává se neregulovaným. Může se také stát náchylnější k autoimunitě. Střevní bakterie totiž ovlivňují vývoj a zrání imunitního systému spojeného se sliznicemi. Sliznice organismu jsou první linií, kterou procházejí faktory z vnějšího prostředí jako bakterie, viry, plísně a antigeny. Sliznice vystýlá vnitřek nosu a krku, ale také vnitřek trávicího traktu. Lymfatická tkáň sliznic tvoří jednotlivé sliznice organismu. Jsou systémem „komunikujících nádob“. Špatný stav střevní sliznice proto může úzce souviset s recidivujícími systémy, např. respirační nebo genitourinární. Obrannými mechanismy sliznice trávicího traktu je zabránit kolonizaci sliznic patogenními mikroorganismy. Sliznice je vybavena senzorickými buňkami, které dokážou rychle identifikovat hrozbu a vyslat signál, který spustí další kroky imunitní reakce. Sliznice je také zdrojem protilátek třídy sIgA, které jsou hlavní slizniční protilátkou imunitního systému. Když už jsme u střev, je třeba zmínit i podstatu střevní bariéry. Střevní bariéru tvoří střevní epitel, sliznice a střevní bakterie. Každý z těchto prvků zajišťuje jeho správnou těsnost a hraje důležitou roli. Oslabení spojení mezi epiteliálními buňkami může vést k tzv. prosakujícímu střevu. Důsledkem toho je pronikání do těla toho, co by mělo být zadrženo ve střevním lumen. To stimuluje práci imunitního systému, a proto je neustále stimulován. Produkuje se nadměrné množství prozánětlivých cytokinů a chronický zánět, tzv. tichý zánět.

Mnoho lidí trpících boreliózou si stěžuje na různé střevní neduhy, např. průjem, chronická zácpa, změna konzistence stolice (řídká, vodnatá stolice nebo s hlenem, krví), pálení žáhy, nevolnost. bolest břicha, plyn, plyn, pocit přetečení v břiše. Někteří lidé bojují s tímto typem onemocnění dlouho předtím, než dojde k infekci, tj. dysfunkce trávicího systému začala dlouho předtím, než se nakazila lymskou boreliózou. Jiní se těší z dobrého fungování trávicího systému celý život, dokud se u nich nerozvine lymská borelióza. Všimněte si tedy, že borelióza je jak důsledkem oslabeného imunitního systému, tak jeho příčinou.

Pro zlepšení činnosti střev doporučujeme zařadit do terapie:

Probiotika
L-glutamin
Butyrát sodný
Omega kyseliny (DHA a EPA)
Trávicí enzym
Brutnákový olej jako zdroj kyseliny gama-linolenové
Tyto produkty lze používat souběžně s bylinkami používanými při lymské borelióze.

PROBIOTIKA

Probiotika jsou živé mikroorganismy, které, když se užívají ve správných dávkách, jsou zdraví prospěšné. Probiotické bakterie soutěží s patogeny o místo ve střevech, díky čemuž udržují správné složení celé mikrobioty. To pomáhá udržovat správnou úroveň obranyschopnosti sliznic a následně podporuje celkovou obranyschopnost organismu, což je pro osoby trpící boreliózou nesmírně důležité.

Probiotické bakterie mají pozitivní vliv na fungování celého organismu, protože:

- usnadňuje trávicí proces,

- pomáhá rozkládat nevstřebané zbytky jídla,

- zvyšuje vstřebávání vitamínů a minerálů,

- Dokáže syntetizovat některé vitamíny B, vitamín K, kyselinu listovou,

- inhibuje růst škodlivých bakterií,

- Ovlivňuje činnost imunitního systému a tím zvyšuje odolnost vůči infekcím,

- stimulovat syntézu zánětlivých mediátorů, tzv. interleukinů a interferonu v krevním séru, což je příznivé u některých imunitních onemocnění,

- Chrání střevní mikroflóru při léčbě antibiotiky,

- zlepšit prokrvení střevní sliznice,

- Některé kmeny mají antialergické a protirakovinné vlastnosti,

- snižuje příznaky intolerance laktózy,

- Snížení cholesterolu.

Probiotika inhibují růst a dokonce ničí škodlivé mikroorganismy ve střevě:

- produkují bakteriostatické a baktericidní látky,

- Bojujte s patogenní mikroflórou o živiny, vitamíny, růstové faktory,

- Produkcí kyseliny mléčné snižují střevní pH, což přispívá k přímému boji proti patogenním a potenciálně patogenním mikroorganismům.

Jak si mohu vybrat dobré probiotikum?

Aby probiotikum mělo příznivý účinek na naše tělo, musí vykazovat následující vlastnosti:

Účinek probiotika závisí na jeho druhu (kmenu) a jeho množství v dávce (1-40 miliard).

Aby měla probiotika příznivý účinek na příjemce, musí být schopna odolat podmínkám, s nimiž se setkáváme během gastrointestinálního tranzitu (kyselost žaludku, pankreatické enzymy, žluč) a dostat se do tenkého střeva a tlustého střeva v životaschopné formě a v co největším počtu.

Aby se probiotikum v těle rozmnožovalo, musí být schopné přilnout k buňkám střevního epitelu. Tato adherence je přechodná, probiotika se vyloučí během několika dnů. Je potřeba ho užívat pravidelně, aby jeho příznivé účinky přetrvaly.

Musí produkovat látky, které inhibují růst patogenních mikrobů.

Mnoho přípravků je inzerováno s velkým množstvím různých kmenů v jedné kapsli. Mezitím, na rozdíl od všeobecného přesvědčení, se počet kmenů nepromítá do kvality celého přípravku. Důležité je, jaký konkrétní kmen bakterií se v daném přípravku nachází a v jakém množství.

Abyste si byli jisti kvalitou probiotického přípravku, věnujte pozornost správnému názvosloví probiotických kmenů. Probiotický kmen by měl být popsán podle následujícího vzoru: rod (např. Lactobacillus) druh (např. rhamnosus) a označení písmena-číslice (např. LA 801).

Pozornost je proto třeba věnovat nejen druhovému názvu, tedy Lactobacillus rhamnosus, ale také názvu kmene - LA 801, protože pouze konkrétní kmen daného druhu vykazuje klinicky ověřené probiotické vlastnosti.

Jedno z nejlepších probiotik na trhu, které nás zaujalo, jsou probiotika Lactiniane od PiLeJe. PiLeJe je francouzská společnost, která nabízí pouze produkty přírodního původu v dávkách odpovídajících denní potřebě lidského těla, vyznačující se optimálním vstřebáváním z trávicího traktu. Laboratoř PiLeJe provedla v průběhu 20 let četné testy, na jejichž základě byly kmeny vybrány (tyto kmeny jsou uloženy v Národní sbírce kultivace mikroorganismů v Pasteurově institutu v Lille ve Francii) podle specifických vlastností a potřeb. .

Pro celkovou rekonstrukci střevní mikrobioty je důležité, aby probiotikum obsahovalo bakterie ze skupiny Bifidobacterium a Lactibacillus. Probiotikum Lactibiane Standard obsahuje výše uvedené kmeny a pomáhá upravovat střevní potíže a posilovat střevní flóru trávicího traktu.

Při zánětu střeva se vyplatí na 3 měsíce zavést silnější probiotikum Lactibiane IKI.

Pokud vám byla diagnostikována kandidóza vyvolaná Candidou, nezapomeňte přidat kmeny Lactobacillus helveticus. U kmenů Lactobacillus helveticus bylo prokázáno, že inhibují množení kvasinek Candida a jejich adhezi ke střevnímu epitelu, snižují také sekreci hlenu buňkami Candida, což je činí méně odolnými. Probiotické bakterie navíc příznivě působí na imunitní systém, podporují obranné mechanismy. Probiotikum obsahující kmen Lactobacillus helveticus je Lactibiane CND10.

Když je vaším problémem průjem nebo řídká stolice, vzpomeňte si na probiotika obsahující kmen Saccharomyces boulardii. Saccharomyces boulardii jsou prospěšné kvasinky, nikoli bakterie, jako je tomu u jiných probiotik.

L-GLUTAMNA

L-Glutamin je aminokyselina, která je zdrojem energie dodávané sliznici tenkého střeva. Pokud jsou slizniční buňky poškozeny, glutamin může pomoci při jejich obnově novými zdravými buňkami. Má také vlastnosti na posílení imunity.

POZNÁMKA: L-glutamin by neměli užívat lidé se zánětlivými onemocněními střev, jako je ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba, stejně jako lidé se sníženou výkonností jater.

SODNÉ MÁSLO

Butyrát sodný je mastná kyselina s krátkým řetězcem. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem jsou hlavními látkami, které vyživují střevní výstelku. Pomáhají udržovat střevní bariéru a snižují zánětlivé procesy ve střevech a celém těle. Butyrát sodný přímo stabilizuje strukturu a zajišťuje integritu a funkčnost střevní stěny, stimuluje růst saprofytické bakteriální flóry, čímž inhibuje rozvoj střevních patogenů. Má také protizánětlivé vlastnosti. Kyselina máselná silně inhibuje sekreci prozánětlivých interleukinů a podílí se na imunoregulaci.

OMEGA KYSELINY

OMEGA 3 kyseliny, mezi které patří DHA a EPA, jsou klíčové pro udržení zdraví. EPA je přírodní protizánětlivá látka a také pomáhá zklidnit bolavé klouby a svaly. Výzkumy ukazují, že užívání omega-3 mastných kyselin spolu s probiotiky posiluje střevní sliznici.

TRÁVICÍ ENZYMY

Trávicí enzymy rozkládají složky potravy na nejmenší molekuly, které je tvoří: bílkoviny na aminokyseliny, složité sacharidy na jednoduché cukry a tuky na volné mastné kyseliny. Bakterie Borrelia snižuje sekreci trávicích enzymů. Pokud je vaším problémem plynatost, nadýmání, říhání, pálení žáhy nebo průjem, vyplatí se užívat přípravky obsahující trávicí enzymy.

VLÁKNO

Střevní mikrobiota zpracováním vlákniny získává energii, stimuluje imunitní systém a podporuje tvorbu vitamínů B a K. Mastné kyseliny s krátkým řetězcem jsou vedlejším produktem metabolismu vlákniny. Strava s vysokým obsahem vlákniny zvyšuje rozmanitost střevní mikroflóry. Vláknina působí jako prebiotika, tedy látky, které jsou nezbytné pro stimulaci růstu probiotických bakterií ve střevě. Prebiotika zahrnují rezistentní škrob, inulin a frukto-oligosacharidy.

Zdrojem rezistentního škrobu jsou mimo jiné: čočka, rýže, krupice, fazole, syrové ovesné vločky. chlazené těstoviny, brambory, batáty a nezralé banány.

Zdrojem inulinu jsou mimo jiné čekanka, topinambur, chřest, artyčoky, pórek, cibule, česnek. Inulin kromě prebiotických vlastností zlepšuje vstřebávání vápníku a hořčíku.

Zdroje fruktooligosacharidů jsou mimo jiné cibule, česnek, artyčok.

Doporučené množství vlákniny u zdravých lidí je 20-40 g.

Pokud se vám nedaří zajistit ve stravě dostatečné množství vlákniny, můžete využít suplementaci inulinem nebo frukto-oligosacharidy.

BIKULTURNÍ OLEJ

Brutnákový olej je bohatým zdrojem kyseliny gama-linolenové. Chrání a regeneruje střeva a celý trávicí systém. Má protizánětlivé vlastnosti.

KDY ZAČÍT S POSILOVÁNÍM STŘEVA?

Výše uvedené schéma rekonstrukce střeva by mělo být zahájeno na začátku léčby lymské boreliózy a mělo by se používat po celou dobu terapie.

Product added to wishlist
Product added to compare.