Vitamín D

Vitamín D

- Categories : články

Vitamin D je látka rozpustná v tucích, která úzce souvisí s naším imunitním systémem. Proto je tak důležitý nejen pro zdravého člověka, ale především pro lidi trpící boreliózou nebo jejími koinfekcemi.

Vitamín D můžeme rozdělit na:

- Vitamin D2 (ergokalciferol), který se přirozeně vyskytuje také v houbách a rostlinách
- Vitamin D3 (cholekalciferol), který se přirozeně vyskytuje v živočišných produktech.


Vliv vitamínu D na zdraví

1. Vliv na imunitu

Jak již bylo zmíněno, hlavní funkcí vitaminu D je ovlivňovat imunitu. Je důležitým regulátorem imunitní odpovědi, ovlivňuje T a B lymfocyty, čímž reguluje imunitní odpověď a zmírňuje cytokininovou rovnováhu Th1 a Th2. To významně ovlivňuje průběh autoimunitních onemocnění.

Studie ukazují, že při výrazném nedostatku stačí suplementace 1600 UI vitaminu D3 denně ke snížení rizika infekce až o 36 %.

2. Silný antioxidant

Vitamin D může být účinný při detoxikaci těla. Pomáhá při produkci silného antioxidantu, kterým je glutathion, který nepřímo snižuje antioxidační stres a bojuje proti volným radikálům.

3. Účinky na kosti

Reguluje rovnováhu vápníku a fosfátů. 25-dihydroxyvitamin-D, přeměněný v těle na aktivní formu, zvyšuje vstřebávání vápníku ve střevech, díky čemuž zlepšuje minerální hustotu kostí. Výzkumy ukazují, že riziko zlomenin se zvyšuje až o 33 % na každých 10 ng/ml poklesu 25 (OH) D pod 28 ng/ml!

4. Prevence srdečních chorob

Vitamin D souvisí s mnoha aspekty našeho zdraví. Ovlivňuje krevní tlak, triglyceridy a cholesterol (včetně hladin LDL a HDL). To vše úzce souvisí s kardiovaskulárními chorobami, které jsou v Polsku nejčastější příčinou úmrtí. Podle studií Fatemeh Gholami, Ghobad Moradi a dalších byl pokles vitaminu D spojen s vyšším rizikem nemocnosti a úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění. Nízká hladina vitaminu D zvýšila riziko onemocnění o 44 % a o ohromných 54 % vyšší riziko úmrtí na tuto nemoc!


5. Účinek na nádory

Novotvary vznikají, když se buňky těla nekontrolovatelně dělí a nově vzniklé buňky se nediferencují na tkáň typickou pro buňky. Vitamin D inhibuje nadměrný růst buněk a ovlivňuje jejich diferenciaci. Postihuje především rakovinu prsu, močového měchýře, tlustého střeva, žaludku, jícnu a mnoho dalších.

Testování vitaminu D

Laboratorní test měří koncentraci 25 (OH) D. Standardy jsou uvedeny níže:

Nedostatek < 20 ng/ml

Nízká koncentrace 20 – 30 ng/ml

Normální koncentrace 30 – 50 ng/ml

Zvýšená hodnota 50–100 ng/ml

Potenciálně toxický 100–150 ng/ml

Toxická koncentrace > 150 ng/ml

Některé testy jsou uváděny v jednotkách bmol/l. Konvertor je 1 ng / ml = 2,5 nmol / l


Přírodní zdroje vitamínu D.

Vitamin D je syntetizován hlavně slunečním zářením. Spolu se stravou si tohoto vitamínu dodáváme málo (maximálně 20 % jeho množství). Potravinové zdroje zahrnují ryby (úhoř, losos, sleď) a některé druhy hub, jako jsou houby shiitake.


Dávkování vitaminu D

Výběr dávky závisí především na geografické poloze. Čím více slunečných dnů v místě, kde žijeme, tím méně by mělo být suplementace. Obyvatelům Polska a většiny Evropy trpícím boreliózou však doporučujeme doplnit v podzimním a zimním období minimálně 2000 IU (u lidí s obezitou by tato hodnota měla být dvojnásobná).

V jarním a letním období není suplementace nutná, pokud jsme každý den mezi 10. a 15. hodinou „vystaveni“ slunci na cca 15 minut, přičemž je odkryto alespoň 20 % těla (krátké T- košile a kraťasy), bez použití UV filtrů a zákalu.

Nedostatek vitaminu D

Nejčastějšími příznaky nedostatku jsou zvracení, průjem, bolesti hlavy, očí, slabost, nechutenství, nadměrná žízeň a celková malátnost. U boreliózy a jejích koinfekcí je často obtížné odlišit příznaky nedostatku vitaminu D od příznaků způsobených boreliózou, proto se vždy vyplatí zkontrolovat jeho hladinu a zahájit suplementaci.

Příliš mnoho vitamínu D.

Často slýcháme, že někdo bere „koňské“ dávky vitaminu, tedy 10 000 IU a někdy i více. Pamatujte však, že nadbytek může vést k hyperkalcémii, tedy zvýšené hladině vápníku v séru. Jak již bylo zmíněno, vitamín D se v těle přeměňuje na aktivní formu a způsobuje zvýšené vstřebávání vápníku ve střevech, ledvinách a kostech. Proto by takové velké dávky měly být vybírány pouze po konzultaci s lékařem a pouze při extrémních nedostatcích.

Je tedy vidět, že vitamín D je nezbytný pro správné fungování organismu a jeho nedostatky mohou značně zvýšit riziko mnoha onemocnění a zhoršit příznaky boreliózy. Nezapomeňte tedy do své fytoterapie zařadit vitamín D.

Doplňky vitamínu D najdete ZDE

Product added to wishlist
Product added to compare.