Virus Epstein-Barrové

Virus Epstein-Barrové

- Categories : články

Virus Epstein-Barr, běžněji známý pod neúplným názvem Virus EBV, je patogen patřící do skupiny herpesviridae. Je ve stejné skupině jako virus herpes simplex (HSV) nebo cytomegalovirus (CMV). Virus Epstein-Barr je virus, který způsobuje infekční mononukleózu zvanou "kissova nemoc". Infekce virem Epstein-Barr může vést k řadě závažných zdravotních komplikací, včetně autoimunitních. Diagnóza viru Epstein-Barrové je také velmi důležitá u pacientů s lymskou boreliózou.

Jak se k viru dostanete?

Samotná skutečnost, že se nazývá líbání, naznačuje, že se přenáší hlavně slinami (také jídlem ze stejné desky, pitím ze stejné láhve nebo použitím stejného zubního kartáčku). K infekci však může dojít také krví a fyzickým (sexuálním) kontaktem. Odhaduje se, že až 90-95% světové dospělé populace je nositelem EBV. U dětí je toto procento relativně malé a je 40-50%. Takové vysoké procento infikovaných lidí je způsobeno skutečností, že průběh onemocnění může nastat zcela asymptomaticky a nemocná osoba si není vědoma této nemoci.

Příznak

Někteří lidé nemají příznaky, ale většina z nich je typickými příznaky infekce, které mohou být způsobeny mnoha dalšími nemocemi, takže je obtížné diagnostikovat se EBV. Mezi nejčastější příznaky patří horečka, únava, bolest hlavy, bolest celého těla, bolest v krku, vyrážka, slabost nebo nedostatek chuti k jídlu.

Pokud se však EBV dlouhodobě neléčí, může vést k infekční mononukleóze a způsobit významné zhoršení zdraví. Charakteristické příznaky mononukleózy jsou:
- zánět hrdla a mandlí se zarudnutím sliznice a přítomností plaku. To je doprovázeno silnou bolestí, velkými obtížemi při polykání a vysokou horečkou až 40°C
- zvětšení lymfatických uzlin-obvykle kolem krku. Může přetrvávat až šest měsíců po počáteční infekci.
- zvětšení sleziny-postihuje pouze polovinu pacientů
- Hepatitis
- vyrážka

EBV a Lymská borelióza

Infekce virem Epstein-Barr (EBV) je běžná u lidí s lymskou boreliózou. Velmi často může být infekce tímto virem také zodpovědná za falešně pozitivní výsledky sérologických testů na přítomnost boreliózních cívek. Pokud existuje podezření na koinfekci těchto dvou infekcí, měla by být provedena další diagnóza lymské boreliózy.

Virus Epstein-Barr (EBV) může přispět k rozvoji syndromu chronické únavy, ale také onemocnění štítné žlázy, tinnitus, závratě, bolesti kloubů, bolesti kostí, bolesti svalů nebo neurologické příznaky. Je prakticky nemožné rozlišit příznaky infekce EBV od lymské choroby. Pokud podstupujete dlouhodobou léčbu lymské boreliózy a nevidíte žádné účinky, měli byste zvážit infekci EBV. Obě tyto infekce mohou také koexistovat, což dále zhoršuje příznaky u pacienta.

Diagnóza

Pro detekci EBV se používají sérologické metody k detekci protilátek.

- anti-VCA IgM-které se vyskytují v akutní fázi a někdy při reaktivaci infekce, zmizí po několika měsících
- anti-VCA IgG-které jsou přítomny vždy od okamžiku infekce, naznačují anamnézu infekce
- anti-EA-užitečné při diagnostice akutní infekce EBV a akutní fáze infekční mononukleózy.
- anti-Ebna-užitečné při diagnostice minulé infekce EBV a minulé infekční mononukleózy.

Léčba

Neexistují žádné specifické farmaceutické látky pro léčbu mononukleózy. Jediné léky používané k potlačení viru jsou volně prodejné léky proti bolesti a protizánětlivé látky. Existují však přirozené metody léčby. To je m.in.:

1. Bylinná směs čínské lebky, Isatisu a lékořice
2. Čaj se zázvorovou šťávou
3. Andrographis (poznámka, asi 1% lidí, kteří používají andrographis, dostane kopřivku; pokud k tomu dojde-přestaňte používat bylinu, vyrážka zmizí asi po 1 týdnu)
4. Bylinná směs matky a mučenky
5. Bylinná směs Cordyceps a Rhodiola

Nicméně, neměli byste padělat k odpočinku a pít hodně vody.

Product added to wishlist
Product added to compare.