Spánek a imunita

Spánek a imunita

- Categories : články

Antibiotika, bylinky, dieta, bio rezonance, kyslíková terapie ... existuje mnoho tradičních a alternativních metod boje proti lymské borelióze. O životním stylu a kvalitě spánku se však diskutuje jen zřídka.

Spánek je fyziologická aktivita, kterou trávíme v průměru asi 30% našeho času. Za předpokladu, že průměrný člověk žije asi 80 let, stejné množství spánku je asi 25 let našeho života!

Funkce spánku

Hlavní funkcí spánku je především regenerace našeho těla. Proto máme ráno nejvíce energie, naše tělo je odpočaté a mozek je okysličený. Nedostatek spánku negativně ovlivňuje paměť, efektivní učení nebo správnou koncentraci. Studie také stále více ukazují účinky spánku na náladu, včetně úzkosti a deprese. Příliš krátké spánkové fáze způsobují poruchy sekrece kortizolu, stresového hormonu, ale také mnoha pohlavních hormonů, což se promítá do fungování celého organismu. Muž, který spí v průměru 4-5 hodin denně, snížil hladinu testosteronu rovnou muži o 10-15 let staršímu.

Spánek a imunitní systém

Může mít spánek skutečný dopad na lymskou boreliózu a její koinfekci? Naprosto. spánek ovlivňuje náš imunitní systém a jeho nedostatek způsobuje:

- Snížená aktivita T buněk .

- Zvýšené hladiny zánětlivých cytokinů.

- Snížení produkce leukocytů.

- Oslabení funkce NK buněk, které jsou zodpovědné za boj s patogeny v těle (včetně Borrelia torticollis a rakovinných buněk).

- Inhibice sekrece melatoninu epifýzou.

Fáze spánku:

Spánek je velmi složitá fyziologická aktivita, ve které lze rozlišit dvě hlavní fáze: NREM (non - rapid eye movement) a REM (rapid eye movement).

Fáze NREM je delší a je zodpovědná hlavně za odpočinek a regeneraci. Fáze REM je na druhé straně aktivnější, mozek je více stimulován a dochází ke spánkovým snům. Pro správné fungování a plnou sílu je nutné, aby obě fáze "žily v symbióze". Každý cyklus by měl trvat v průměru cca. 100 minut a střídejte (cca. 4-6 spánkových cyklů).

Jak dlouho bychom měli spát?

Průměrná, požadovaná délka spánku závisí hlavně na věku a je:

9-12h pro školní děti (7-12 let)

8-10h pro teenagery (13-17 let)

7-9h pro dospělé (18-64 let)

7-8h pro seniory (65+)

Metody pro zlepšení kvality spánku

1. Nepoužívejte značně mobilní telefony nebo počítače po setmění.

Telefonát v ložnici nebo epizoda televizního pořadu v posteli je špatný nápad. Epifýza pak získá informaci, že vůbec není noc, a inhibuje sekreci melatoninu, nazývaného spánkový hormon. Omezte kontakt s červeným světlem (světlo produkované elektronickými zařízeními) alespoň hodinu před spaním.

2. Udržujte správné podmínky v ložnici.

Klíčová zde bude správná teplota, tma, ticho nebo přirozené pohodlné noční prádlo.

3. Buďte systematičtí.

Vždy byste měli jít spát a vstávat současně. Tak si zvyknete tělo na zavedené schémata. Optimální množství spánku je v pořádku. 21-23 a Probuď se. 6-8.

4. Nejezte v noci.

Jíst před spaním může narušit kvalitu spánku. Nejlepší možností bude jíst poslední, snadno stravitelné jídlo nejméně 2 hodiny před spaním. Totéž platí pro silný černý čaj a kávu.

5. Vyhněte se fyzické aktivitě večer.

Fyzická aktivita může pomoci při problémech se spánkem, ale neměla by být prováděna příliš pozdě. Cvičení před spaním může kromě hlasité, silně osvětlené tělocvičny způsobit nadměrnou stimulaci těla a uvolňování kortizolu - stresového hormonu, který může způsobit problémy se spánkem a později s kvalitou spánku. Postarejte se o chůzi, okysličení a kontakt s přírodou.

6. Nepijte alkohol.

"Alkohol usnadňuje usínání" - často se můžete setkat s tímto populárním názorem. Alkohol však i v malém množství může způsobit významné snížení fáze REM spánku a dokonce i jeho úplné potlačení.

7. Byliny, doplňky a léky

Pouze když změníte své návyky a dodržíte všechny výše uvedené body a nevidíte zlepšení, měli byste zvážit doplnění. Adaptogeny jsou velmi užitečné při uklidnění před spaním, zejména Ashwagandha. Kromě toho mohou být účinné i rostlinné složky, jako je Melissa nebo šafrán. Melatonin by měl přijít poslední, ale neberte to dlouho.

8.Meditace

Zaměření na dýchání a uvědomění si okamžiku může také pomoci při problémech se spánkem. Podle nedávné studie mají lidé, kteří pravidelně meditují, méně problémů s nespavostí, únavou a depresí.

Přiměřený spánek a široce definovaný zdravý životní styl jsou při léčbě lymské boreliózy velmi důležité. Kvalita spánku a životní styl ovlivňuje naši imunitu, a tím i schopnost těla bojovat s bakteriemi Borrelia.

Product added to wishlist
Product added to compare.