Propolis

Propolis

- Categories : články

Propolis, také známý jako včelí lepidlo, se často nazývá přírodní antibiotikum. Propolis je bohatý na účinné látky amá mnoho léčebných vlastností. Používá se k léčbě mnoha nemocí, včetně hemoroidů, hypertenze nebo hyperhidrózy.

Co přesně je propolis?

Propolis je hustá látka s lepivou konzistencí, kterou včely používají k obložení vnitřku úlu, což umožňuje utěsnit jeho strukturu a chránit před patogeny. Jedná se o směs pryskyřice stromů a keřů a sekrecí včelích žláz. Jeho chemické složení závisí hlavně na vegetaci zeměpisné oblasti, ze které pochází, a na plemeni včel, ročním období nebo stupni znečištění životního prostředí. Hlavní složky propolisu jsou:

- rostlinné pryskyřice (50-80%),
- vosky (8-30%),
- polyfenoly (14-16%),
- pyl květin (5%).


Propolis je také bohatý na třísloviny, terpeny, flavony, organické kyseliny, lipid-bílkovinné látky, živiny (vápník, mangan, hořčík, zinek, cín, měď, křemík, železo, hliník, stříbro, sodík, draslík, chrom, stroncium, baryum, kadmium, vanad, Titan) a vitamíny (a, vit. B1, vtip. B2, B5, B6, C, D, E).

Odhaduje se, že až 300 látek obsažených v propolisu má aktivní biologickou aktivitu. Proto se propolsi často používá ve farmakologických přípravcích a jako prostředek podpory fungování těla nebo podpory imunity.

Vlastnosti propolisu

1. Pozitivní účinek na dýchací systém.
2. Léčba vaginálních infekcí.
3. Podporuje léčbu revmatologických onemocnění.
4. Podporuje regenerační procesy např. pooperační rány.
5. Akce proti zubním problémům (periodontitida, drozd, přecitlivělost zubů).
6. Podpora proti kožním onemocněním.
7. Antimikrobiální aktivita.
8. Podporuje odolnost proti infekcím.


Díky svým baktericidním, antivirovým, protizánětlivým a regeneračním vlastnostem propolis používají také lidé trpící lymskou boreliózou a koinfekcemi. Buhner přidal propolis ve svém rozšířeném protokolu pro podporu kolagenu.


Kontraindikace:

Propolis navzdory mnoha příznivým vlastnostem je silným alergenem. Hlavními příznaky alergií jsou zarudnutí, otok a nepříjemné svědění kůže. Proto se nedoporučuje pro osoby alergické na včelí produkty.

Propolis lze použít v mnoha formách: tablety, areosoly, prášek, čípky, masti nebo lihoviny. 30% tinktura propolisu najdete také v našem obchodě lymeherbs.eu

Product added to wishlist
Product added to compare.