Prevence lymské boreliózy

Prevence lymské boreliózy

- Categories : články

Evropa je součástí světa, kde jsou klíšťata endemická. To znamená, že klíšťata se mohou objevit na celém povrchu. Existuje však několik metod, jak snížit pravděpodobnost kousnutí klíštěte a zabránit mnoha chorobám přenášeným klíšťaty, včetně lymské boreliózy nebo jejích koinfekcí.

Co můžeme dělat?

Nejprve bychom se měli vyhnout místům, kde jsou zvláště přítomna klíšťata-vysoké trávy a keře. V oblasti s bujnou vegetací nás pravděpodobně kousnou pavoukovci.

Pokud se však rozhodneme jít na taková místa, naše oblečení je důležité. Tělo by mělo být chráněno tak, aby se zmenšila oblast nechráněné pokožky. Navrhují se halenky s dlouhým rukávem, vysoké boty, pokrývky hlavy a dlouhé kalhoty. Kromě toho byste měli nosit hladké, světlé oblečení, abyste snadno rozpoznali klíště.

Po procházce nezapomeňte se podívat na své tělo. Zvláštní pozornost věnujte slabinám, pupku, chlupatým částem těla, místům za ušima nebo ohybům končetin. Jedná se o "Oblíbená" místa klíšťat. Nezapomeňte také, že larva klíštěte je velmi malá (až 1 mm) a často skutečnost, že jsme si klíště nevšimli, neznamená, že tam není.

V lékárně si můžete také koupit zařízení pro odstranění klíštěte. Laso, které vám umožní snadno a bezpečně odstranit parazit z těla.

K dispozici je mnoho účinných repelentů proti klíšťatům. Jsou založeny hlavně na chemických látkách. Níže je alternativa pro chemické perparáty. Nezapomeňte, že přírodní přípravky vyžadují častější aplikaci.

Přírodní přípravky:

Existují také přírodní přípravky, které odpuzují klíšťata, komáry, blechy nebo roztoče. Nejoblíbenější jsou esenciální oleje: eukalyptus, tymián, šalvěj, máta peprná, hřebíček, citronová tráva, patchouli, citronella a další. Stačí smíchat 5 kapek éterického oleje například s olejem ze semen pumkin a postříkat tělo. Nezapomeňte, že náš pot je návnadou pro klíšťata, takže po fyzické aktivitě bychom se měli znovu postříkat přirozeným přípravkem.

Jednotlivé oleje najdete zde

Hotový sprej na bázi oleje najdete zde

Dalším přirozeným způsobem může být infuze rozmarýnu a tymiánu. Byliny je třeba vařit v malém množství vody, pak ochladit a přidat citronovou šťávu. Připravený přípravek by měl být nastříkán na tělo.

Catnip je další rostlina odpuzující klíšťata. Infuze catnip může být použita pro stříkání oblečení a těla, ale také zvířat. Podobným způsobem můžete použít infuzi cistusu.

Použití domácích infuzí je účinné, ale dává spíše krátkodobý účinek. Chcete-li zachovat klíště odpuzující účinek, měli byste své tělo a oblečení často.

Poslední přirozenou metodou, kterou zavádíme, jsou zařízení, která emitují speciální ultrazvukové impulsy s frekvencí asi 40 kHz. Jsou zcela neškodné pro lidi a domácí zvířata, ale blokují hlavní smyslový orgán klíšťat. Jsou také účinné proti blechám.

Člověk bez klíštěte, odpuzovač klíšťat najdete zde

Lymská borelióza je velmi závažné onemocnění přenášené klíšťaty a může napadnout všechny typy tkání a všech orgánů lidského těla. Proto se jeho příznaky mohou pohybovat od problémů s klouby, celkovou slabostí těla, ale také neurologickými změnami. Přestože riziko kousnutí existuje po celý rok, je to jaro, které je největší dobou aktivity klíšťat. Takže si pamatujme, že hodně záleží na nás a můžeme do jisté míry zabránit infekci lymskou boreliózou.

Květen-Měsíc Povědomí O Lymské Borelióze

Product added to wishlist
Product added to compare.