Parazit

Parazit

- Categories : články

Paraziti jsou všechny organismy, které žijí uvnitř jiného organismu (hostitele), používají ho jako zdroj potravy a životního prostředí a zároveň působí na jeho úkor. Paraziti vedou k úplné dysbióze organismu, tedy stavu, kdy je přátelská flóra překročena a otrávena patogeny. Jak klíšťata, tak někteří komáři, vši, mouchy atd. jsou klasifikovány jako paraziti. Jedná se však o vnější parazity a dnes diskutují o parazitech, které v našem těle existují pouze interně. Tato situace se často vyskytuje u lymské boreliózy, kde se snižuje obranyschopnost těla proti parazitům.

Druhy parazitů:

Největší chybou je myslet si, že paraziti sídlí pouze v zažívacím traktu, kde dochází k jejich nejčastější diagnóze. Paraziti také žijí v krvi hostitele, vnitřních orgánech, lymfatickém systému a dalších tkáních těla. Někteří paraziti jsou schopni zcela infikovat tělo. Existuje více než 3200 druhů parazitů a lze je rozdělit do čtyř hlavních kategorií:
1. Protozoa: lamblia, kryptosporidium,ciliate a Liána-cestují v krevním oběhu a infikují všechny části těla
2. Motolice: krev, plíce, játra, ledviny nebo močový měchýř-jejich délka je asi 1-2 cm
3. Tasemnice: tasemnice skotu, psů,ryb nebo prasat - mohou měřit až 12 m
4. Škrkavky: hlístice, měchovci-žijí ve střevech, pankreatu, srdci,játrech nebo plicích, mohou měřit od 0,2 do 35 cm. Jsou velmi snadno přenositelné.

Příznaky infekce:

Nejčastějšími příznaky jsou bolest břicha a průjem, ale paraziti mohou způsobit všechny druhy příznaků, které zpočátku nespojujeme s infekcí. Jsou především:

- Zažívací potíže: plyn, průjem, bolest břicha, zácpa, střevní křeče, hlen ve stolici, nenasytnost nebo nechutenství, chuť na sladkosti, nesnášenlivost např. lepku nebo laktózy.
- Problémy s imunitním systémem: slabost, chronická únava, časté infekce.
- Problémy s nervovým systémem: problémy s pamětí, nespavost, demence.
- Emocionální problémy: deprese, neuróza, podrážděnost, úzkost.
- Další problémy: alergie, akné, bílé skvrny kolem úst, kopřivka.

Možné zdroje infekce:

Existuje mnoho způsobů infekce parazity, mohou se vyskytovat v každodenních běžných činnostech. Pokud navíc máme slabou imunitu kvůli přítomnosti lymské boreliózy a jejích koinfekcí a často souvisejícímu dlouhodobému příjmu antibiotik, významně se zvyšuje pravděpodobnost infekce parazity.
Paraziti se mohou šířit vodními zdroji, zejména řekami, jezery, studnami nebo vodovodní vodou. Nedostatečně vařené jídlo je také běžnou cestou infekce. Je třeba věnovat zvláštní pozornost správné přípravě a zpracování ryb, masa, ořechů, salátu atd. Nosičem mohou být také zvířata, domácí i chovná. Proto je tak důležité pravidelně čistit zvířata. Dalším potenciálním zdrojem je také fyzický kontakt s nakaženou osobou, např. pohlavní styk, ale také nedostatečná hygiena, jako je mytí rukou u dětí.

Diagnóza:

Nejběžnější metodou diagnostiky parazitů je vyšetření výkalů. Zkouška se provádí třikrát v pravidelných intervalech. To umožňuje vylíhnutí vajíček parazita a umožňuje vyšetření konkrétního materiálu. Některé parazity, jako jsou červa, jsou však studovány hlavně pomocí perianálních tamponů. Je důležité provést testy ve specializované laboratoři, která se specializuje na parazitologii.
Další možností je sérologický krevní test. Test je bohužel užitečný pouze v pozdním stádiu infekce.

Léčba:

Obvyklým způsobem léčby je užívání antibiotika, ale stále více lidí se rozhodlo pro přirozené metody léčby parazitů. Přírodní léčba kombinuje správně vyváženou stravu a použití specializovaných bylin k posílení imunitního systému.
Mezi nejznámější antiparazitární byliny patří:
- Sladký pelyněk
- Černý ořech
- Mimosa pudica
- Chaparro amargosa
- Artemia annua
- Dřišťál
- Žlutý kořen hořce
- Oreganový olej
- Hřebíčkový olej
- Extrakt z grapefruitových semen
- Zázvor

Paraziti jsou ve společnosti stále častějším problémem. Podle údajů WHO za posledních 10 let infikovali paraziti více než 4,5 miliardy lidí, kde v Evropě to byl jeden ze tří lidí. Velmi důležité je také to, že bez včasné léčby parazitární infekce nemusí léčba lymské boreliózy přinést požadované výsledky. Proto je tak důležité mít vhodnou léčbu před zahájením léčby lymské boreliózy a jejích koinfekcí.

Product added to wishlist
Product added to compare.