Koinfekce lymskou boreliózou – Babesia

Koinfekce lymskou boreliózou – Babesia

- Categories : články

Babesia je parazitický prvok, který se hodně podobá malárii, ale na rozdíl od něj je přenášen spíše klíšťaty než komáry. Infekce babesií často koexistuje s lymskou boreliózou a/nebo jinými infekcemi přenášenými klíšťaty. Onemocnění způsobené prvokem Babesia se nazývá babezióza.

PŘÍZNAKY


Příznaky infekce babeziózy se pohybují od mírných až po těžké. Mírné formy velmi často nejsou rozpoznány, protože jsou mylně považovány za příznaky lymské boreliózy. Raní uživatelé často hlásí vysokou horečku a zimnici. Chronické infekce mohou být mírně symptomatické a nejčastějšími příznaky jsou: intermitentní horečka nebo horečka nízkého stupně, zimnice a bolesti kloubů, chronický únavový syndrom, pocení a „neschopnost se plně nadechnout“.

Navíc v průběhu infekce Babesia může dojít k zánětu jater, ledvin a sleziny v důsledku ucpání kapilárních cév a stagnace mikrocirkulace v důsledku ukládání fragmentů poškozených erytrocytů v cévách.

DIAGNOSTIKA

Pro diagnostiku bebesiózy je k dispozici několik laboratorních testů.

Krevní mikroskopické vyšetření

Účelem mikroskopického vyšetření krve je zkontrolovat přítomnost intraerytrocytárních forem patogenního parazita Babesia (Babesia spp.) v periferní krvi.

Při provádění tohoto testu je však třeba pamatovat na to, že v raném stadiu onemocnění může být míra infekce červených krvinek nižší než 1 %, takže může být nutné provést několik stěrů v průběhu několika dnů. k potvrzení diagnózy.

PCR test

Pokud je výsledek mikroskopického vyšetření krevního nátěru negativní, ale stále existuje podezření na bebesiózu, lze provést molekulární testy (PCR) k detekci genetického materiálu prvoka Babesia.

Imunofluorescence (IFA) IgM a IgG protilátek

Imunofluorescence (IFA) IgM a IgG protilátek se někdy používá k potvrzení diagnózy babeziózy. Uvědomte si, že protilátky proti Babesii mohou zůstat vysoké ještě měsíce nebo dokonce roky poté, co nemoc vymizí. Proto tento test není spolehlivým indikátorem aktivní infekce.

Další diagnostické parametry

Protože Babesia lyžuje červené krvinky, u lidí infikovaných tímto prvokem se často vyvine hemolytická anémie, stejně jako lymfopenie a trombocytopenie. Časté jsou také zvýšené hladiny laktátdehydrogenázy v séru, stejně jako hyperbilirubinémie a zvýšená rychlost sedimentace erytrocytů.

DŮLEŽITÉ INFORMACE O MECHANISMU AKCE BABESIA, KTERÉ JE NUTNÉ VZHLEDAT PŘI PLÁNOVÁNÍ TERAPIE:


Babesia proniká do červených krvinek – erytrocytů, kde je vývojem a rozmnožováním ničí. V průběhu infekce Babesia může navíc docházet k ucpání kapilárních cév a stagnaci mikrocirkulace v důsledku ukládání fragmentů poškozených erytrocytů v cévách. Jejich přítomnost v krevním řečišti může způsobit zánět jater, ledvin a sleziny.

Kromě toho Babesia používá dva charakteristické mechanismy k obraně proti lidskému imunitnímu systému:

1. Babesia významně inhibuje produkci oxidu dusnatého (NO) v lidském těle.
Když parazit napadne červené krvinky, červené krvinky uvolňují oxid dusnatý (NO) jako jeden z hlavních obranných mechanismů. Oxid dusnatý je toxický plyn pro mnoho bakterií a intracelulárních parazitů, včetně Babesia. Babesia si tedy vyvinula obranný mechanismus: vylučuje složku velmi podobnou argináze, která se přirozeně vyskytuje v těle. Argináza je enzym, který zpětnou vazbou inhibuje produkci NO červenými krvinkami; inaktivuje L-arginin, který je nezbytným substrátem při syntéze NO. Babesia je velmi citlivá na L-arginin, proto suplementace L-argininem pomáhá inhibovat infekci Babesia.

2. Babesia má schopnost měnit imunitní polaritu, čímž mění lidskou imunitní odpověď z Th 1 na Th 2.
Imunitní T buňky (zkráceně Th) se aktivují během infekce. V závislosti na typu infekce tělo stimuluje produkci různých typů buněk: Th 1, Th 2, Th3, Th 9 atd. Je to důležité, protože s daným patogenem se obvykle bojuje s danou imunitní reakcí a špatným přizpůsobením mechanismu k patogenu způsobuje, že tělo nemůže daný patogen eliminovat. Th1 buňky se účastní odpovědí buněčného typu proti intracelulárním patogenům. Na druhé straně jsou Th2 lymfocyty základními buňkami určujícími mechanismy humorální odpovědi proti extracelulárním patogenům. Tento mechanismus využívá většina lymských koinfekcí, které sídlí intracelulárně. To jim umožňuje účinně inhibovat správnou imunitní reakci. Polarizovaný vzor Th2 je spojen s řadou autoimunitních stavů, jako je lupus nebo systémová sklerodermie.

Při léčbě Babesia je proto třeba vzít v úvahu následující kroky:

1. Antiprotozoální aktivita.
2. Ochrana červených krvinek, ale také ochrana endotelu, sleziny, jater a ledvin.
3. Modulace imunitní odpovědi, regulace cytokinové kaskády, inhibice produkce arginázy, zvýšení hladiny L-argininu a oxidu dusnatého (NO).
4. Antimikrobiální působení.

BYLINKY A DOPLŇKY NA INFEKCI BABESIE PODLE. BUHNER PROTOKOL:

Stephen Harrod Buhner se velmi přesně ponořil do mechanismu účinku prvoka Babesia a s velkou pečlivostí vybral soubor bylin účinných v boji proti Babesii.

Jeho základní návrh zahrnuje:
Sida acuta
• Alchornea
Kryptolepis

Pro trvalejší infekci navrhuje rozšířený protokol, který zahrnuje:
Sida acuta
Kryptolepis
Bidens pilosa
• Artemisinin
Salvia miltiorrhiza
• Standardizovaný Ostropestřec mariánský
Ashwagandha
• Korejský ženšen
Lékořice
• Schisandra
L-arginin
• Vitamin B2

Úplný protokol je podrobně popsán v publikaci Stephena Harroda Buhnera "Přírodní léčba lymské koinfekce: Anaplasma, Babesia a Ehrlichia."

Product added to wishlist
Product added to compare.