Helicobacter pylori-přírodní léčba

Helicobacter pylori-přírodní léčba

- Categories : články

Helicobacter je stále častěji detekován u lidí trpících lymskou boreliózou. To je způsobeno velmi slabým imunitním systémem pacienta a probíhajícím zánětem v jeho těle. Gastritida, která je hlavním příznakem infekce H.pylori, však často vykazuje rezistenci na konvenční léčbu - antibiotika a má silnou tendenci k relapsu. Proto je tato přirozená léčba bakterií stále běžnější při léčbě Helicobacter pylori.

Co je Helicobacter pylori?

Helicobacter pylori je gramnegativní bakterie se spirálovitým tvarem. Prostřednictvím produkce velkého množství ureázy, která neutralizuje kyselé prostředí žaludku, vytváří bakterie ideální podmínky pro usazování na různých místech žaludeční sliznice a reprodukci. Kromě toho spirálový tvar a cívky bakterií umožňují bakteriím proniknout hluboko do žaludeční sliznice, kde dochází k zánětu a ulceraci. Proto je Helicobacter pyrolium zodpovědný hlavně za gastritidu, žaludeční vředy a duodenální vředy.

Příznaky Helicobacter pylori:

Odhaduje se, že až 80% infikovaných nevykazuje žádné příznaky onemocnění. Pouze zbývající část má příznaky charakteristické pro poruchy žaludku, a to je především:

- Žáha

- poskakování

- nevolnost

- břicho

- nadýmání

- Bílý nájezd na jazyk

- zápach.

Je však třeba si uvědomit, že Helicobacter může také způsobit méně specifické příznaky, které často nejsou spojeny s tímto onemocněním. Může to být: nedostatek železa nebo vitaminu B12, akné, migrény, potravinová intolerance nebo chronická únava.

Léčba

Léčba pyrolýzy Helicobacter je založena hlavně na antibiotické terapii (často s Pylerou). Přírodní metody mohou být ideálním doplňkem terapie nebo mohou být použity jako samostatná metoda léčby.

1. Probiotika

Velmi důležitým prvkem léčby je správná probiotická terapie. Zvyšuje účinnost použitého antibiotika (studie uvádějí až 13%) a především snižuje vedlejší účinky infekce. Pozoruhodné kmeny zahrnují:

- Saccharomyces boulardii, běžně dostupný v přípravku Enterol. Zvláště se doporučuje při současné antibiotické terapii, protože zlepšuje její toleranci.

- Lactobacillus reuteri DSM 17648, běžně dostupný v Helicogastrinu. Toto probiotikum narušuje motilitu H.pylori, snižuje jeho invazivitu a usnadňuje odstraňování bakterií ze žaludku.

- Lactobacillus plantarum LA 301, lactobacillus salivarius LA 302, běžně dostupný v Lactibiane H-Py. Přípravek podporuje udržování funkce sliznice v žaludku a tenkém střevě.

2. Bylinka

Mnoho přírodních bylin má antimikrobiální aktivitu a je schopno inhibovat růst Helicobacter pylori. Mimo jiné:

- Lékořice, rostlina s více než 100 účinnými látkami, z nichž některé mají baktericidní aktivitu proti H.pylori. Suplementace lékořice může urychlit regeneraci žaludeční sliznice a snížit příznaky, jako jsou poruchy trávení, pálení žáhy nebo nadýmání.

- Kurkumin, hlavní bioaktivní látka v kurkumě, která má silné antioxidační, antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Studie ukazují, že suplementace kurkuminem (v dávce 3×500 mg) vedla k hojení žaludečních a duodenálních vředů u 48% pacientů po 4 týdnech a u 76% pacientů po 12 týdnech suplementace.

- Berberin, hlavní bioaktivní látka v dřišťálu. Je skvělý pro léčbu různých onemocnění v zažívacím systému a usnadňuje odstranění bakterií Helicobacter ze žaludku.

- Laktoferin je velmi důležitou složkou mateřského mléka. Studie ukazují, že bovinní laktoferin (v dávce 2×200 mg) inhibuje kolonizaci H.pylori v žaludku a zlepšuje výsledky respiračního testu močovinou.

- Propolis je lepkavá a hustá látka, kterou včely používají k obložení vnitřku úlu. Studie z roku 2012 ukazuje, že terapie propolisem vedla k úplnému vyléčení u 63,6% pacientů se žaludečními a duodenálními vředy a zbývajících 36,4% zaznamenalo pokles infekce H.pylori z vysoké na střední a nízkou hladinu.

- Sulforafan, který se nachází v extraktu ze semen brokolice. Tato látka může snížit zánět a gastritidu a také zlepšit stav žaludeční sliznice.

3. Strava

Samotná strava není schopna eliminovat bakterie Helicobacter Pylori, ale je to velmi důležitý prvek podporující léčbu. V průběhu léčby a několik týdnů po jejím ukončení stojí za to zavést specializovanou stravu, která sníží zánět a regeneruje žaludeční sliznici. Zde jsou některá z nejdůležitějších pravidel:

- Strava by měla být lehká. Měli byste se vyhnout těžkému, těžko stravitelnému jídlu. Doporučuje se hlavně vařit na vodě, v páře nebo dušení.

- Jídla by neměla mít extrémní teploty, takže by neměla být příliš studená nebo příliš horká.

Jezte pravidelně a nepřejídejte se.

- Vyvarujte se sycených nápojů, kofeinu a kořeněných nebo nakládaných potravin ve vaší stravě.

- Vyhněte se surovým produktům. Vstupte do stravy zeleniny a ovoce ve vařené formě (hlavně mrkev, dýně, cuketa, řepa, špenát, sladké brambory, brambory)

- Sledujte přívod tekutin

- Jezte kvalitní tuky, včetně omega 3 mastných kyselin

- Vyvarujte se nadýchaných potravin.

Závěrem lze říci, že Helicobacter pylori je velmi nebezpečný patogenní faktor. To může vést k řadě komplikací, včetně rakoviny žaludku a smrti. Proto je tak důležité dbát na správnou hygienu a provádět léčbu co nejdříve.

Product added to wishlist
Product added to compare.