Dřišťál

Dřišťál

- Categories : články

Berberin je chemická sloučenina odvozená z rostliny zvané dřišťál. Tato látka získává rostoucí popularitu v Evropě a po celém světě, včetně lidí trpících lymskou boreliózou a koinfekcí. Je to proto, že dřišťál má široké spektrum aktivity. Používá se při léčbě diabetu 2.typu a inzulínové rezistence. Může mít příznivý vliv na pohodu, snižuje hladinu cholesterolu a snižuje gastrointestinální příznaky lymské boreliózy.

Vlastnosti dřišťálu:

Dřišťál je ceněn pro své protizánětlivé, antioxidační, hypoglykemické, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti. Je však také nutné rozlišit několik zvláštních rysů dřišťálu:

- zvyšuje produkci SCFA ve střevech. To chrání sliznici před poškozením způsobeným bakteriemi Borrelia a zmírňuje zánět

- snižuje inzulínovou rezistenci interakcí se střevní mikrobiotou

- zvyšuje počet prospěšných mikroorganismů

- má silný antifungální účinek proti houbám rodu Candida

- má příznivý účinek na střevní bariéru a vede ke snížení chronického zánětu

- má antibakteriální vlastnosti, a to i proti bakterii Chlamydia pneumoniae. Dřišťál je jednou z hlavních bylin v Buhnerově protokolu pro chlamydie.

Působí synergicky, tj. zvyšuje účinnost některých fungicidů, např. kyseliny kaprylové

- podporuje odstraňování parazitů z těla, používá se hlavně v případě Giardia Lamblia

Způsob použití:

Dřišťál najdete v několika formách:

1. Alkoholová tinktura

Bylinná tinktura na bázi alkoholu se vyrábí macerací čerstvé rostliny v alkoholu v plné síle nebo sušené rostliny ve směsi alkoholu a vody. Alkohol je vynikajícím prostředkem pro extrakci bylin a tinktury na bázi alkoholu jsou nejoblíbenější formou použití bylin profesionálními bylinkáři. Macerace bylin s alkoholem zrychluje aktivní složky byliny dodávané do krevního řečiště, díky čemuž je tinktura rychle působící formou příjmu bylin.

Doporučený příjem: 1 ml x 3-6 denně, koncentrace 1: 2

2. Nealkoholický extrakt

Nealkoholický extrakt se připravuje především na bázi glycerinu. Glycerin se stal oblíbenou alternativou alkoholových tinktur a je ideální pro děti a lidi, kteří nemají rádi nebo nemohou konzumovat alkohol. Glycerin však není při extrakci tak účinný jako voda nebo alkohol. Glycerin má pouze asi 60% extrakční hodnoty alkoholu. Berberis glycerát bude tedy o 40% slabší než alkoholová tinktura.

Doporučený příjem: 1 ml x 3-6 denně, koncentrace 1: 1

3. Zapouzdřená bylina

Kapsle se staly velmi oblíbeným způsobem užívání bylin, protože jsou snadnou a pohodlnou formou dávkování. Jednou z hlavních výhod kapslí je, že necítíme chuť bylin. Kromě toho, když vezmete bylinu ve formě mletých bylin uzavřených v kapsli, vezmete veškerý rostlinný materiál spolu s rostlinnými vlákny. Nezapomeňte však, že spolu s mletým Dřišťálem uzavřeným v tobolce také spolknete skořápku tobolky. Obal tobolky nepřispívá k terapii a musí být tělem tráven.

Doporučený příjem: užívejte 1 kapsli 2-3krát denně s jídlem.

4. Mletá bylina

Mletý dřišťál lze zapouzdřit nebo připravit z něj tinktury.

Výroba tinktur doma:nejúčinnější koncentrace je 1: 5 na 70% alkoholu. To znamená, že 1 díl rostlin pro 5 dílů alkoholu. 100 g berberinu nalijte 500 ml alkoholu 70 % (k jeho přípravě je třeba zředit 365 ml lihu 135 ml vody). Nechte 2 týdny v tmavé nádobě bez přístupu světla, můžete také nechat v běžné nádobě, láhvi nebo misce, ale uchovávejte v uzavřené skříni, aby nebyl přístup ke světlu. Protřepejte každý den a promíchejte. Po 2 týdnech filtrujte, abyste oddělili rostliny od výsledného alkoholového extraktu-můžete přes trychtýř nebo přes gázu. Skladujte v tmavé láhvi nebo běžné láhvi zabalené v hliníkové fólii a skladujte ve skříni.

Doporučený příjem: ½ čajové lžičky tinktury 3-6krát denně

5. Řezaná bylina

Řezaná bylina je sušená forma Berberis nakrájená na menší kousky. Z řezané byliny můžete připravit vývary nebo tinktury.

Odvar: vařte 2/3 šálku vody a přidejte 1 nebo 2 lžičky Dřišťálové kůry. Vařte asi 15 minut., kmen. Doporučuje se pít 2 až 3 šálky denně.

Kontraindikace:

Dřišťál nemůže být používán ženami během těhotenství a laktace.

Nežádoucí účinky:

Berberin obsažený v dřišťálu může zvýšit hladinu bilirubinu v krvi , snížit hladinu sodíku v krvi nebo způsobit mírnou fotofobii.

Product added to wishlist
Product added to compare.