Candida Dieta

Candida Dieta

- Categories : články

Současný životní styl lidí, včetně nedostatku spánku, neustálého stresu, nedostatku fyzické aktivity, častého užívání antibiotik a stravy bohaté na zpracované produkty, vedl k tomu, že se kandidóza stala onemocněním, které postihuje stále více lidí. Dochází k přemnožení kvasinek Candida, které přirozeně kolonizují naši střevní flóru.

Více o houbách Candida najdete ZDE

V tomto článku se zaměříme na dietní doporučení, která jsou zásadní v léčbě kandidózy. Abychom pochopili, jak je to důležité v procesu léčby, musíme pochopit, že houby Candida jsou parazité. To znamená, že k přežití a množení potřebují hostitele, tedy člověka, na kterém budou žít a který je bude živit. A právě cukr je jejich potravou. To znamená, že když se jim odřízne zdroj potravy, houba se nejen přestane množit, ale také zemře po dlouhé době hladovění. Dieta bez cukru je nezbytnou součástí léčby kandidózy.

Antifungální dieta

Je třeba poznamenat, že protiplísňová dieta by měla být především plnohodnotná strava založená na co nejkvalitnějších produktech. Měl by poskytnout tělu všechny potřebné živiny a neměl by přinášet nebo zhoršovat nutriční nedostatky.

Antimykotická dieta je však velmi přísná a vysoce eliminační, a proto by měla být vždy používána pod dohledem kvalifikovaného dietologa. Informace v tomto článku jsou pouze pro obecné vodítko a neměly by být používány jako náhrada za personalizovaný stravovací plán.

Co by mělo být odstraněno

1. Cukr


Ve formě sacharózy - bílý cukr v cukřence, ale také třtinový, kokosový, hnědý cukr, sušenky, zmrzlina, bonbony, nutela, housky, snídaňové cereálie a další sladké výrobky. Je třeba také připomenout, že cukr se často skrývá ve výrobcích, o kterých si myslíme, že nespadají do kategorie „sladké“, jako jsou hotové omáčky, kečup nebo mnoho hotových salátů.

2.Džusy

Sklenice džusu, který si můžete koupit v obchodě, může obsahovat až 8 čajových lžiček cukru. Mnoho lidí s těmito znalostmi si šťávu z ovoce vymačkává sami, takže si mohou být jisti, že v nich není přidaný cukr. Je to však dobrá alternativa pro zdravé lidi. Lidé trpící přemnožením plísně Candida by také měli vyloučit tento typ šťáv ze svého jídelníčku. V takovém případě do šťávy „přechází“ pouze fruktóza – cukr obsažený v ovoci ve vysoké koncentraci, prakticky zcela zbavený živin čerstvého ovoce.

3. Med, datlový sirup, javorový sirup, agávový sirup, marmeláda a další


Je to sice zdravější varianta než cukr, ale pořád je to cukr, jen v jiné podobě. Také velmi dobrá živná půda pro houby. Jediným aktuálně testovaným a přijatelným sladidlem u kandidózy je xylitol, erythritol a stévie. Pamatujte však, že tato sladidla nesmíte nadměrně používat.

4. Alkohol


Alkohol je toxin a z tohoto důvodu se doporučuje jeho konzumaci omezit na minimum. Může způsobit exacerbaci zánětu a malátnosti. Navíc silně zatěžuje játra, která stejně často tvrdě pracují, vyplavují elektrolyty a negativně působí na nervovou soustavu a srdce.

5.Mléko a mléčné výrobky

Stojí za zmínku, že laktóza v mléce je cukr. Mějte však na paměti, že pokud nebudete mléčné výrobky delší dobu používat, dojde ke snížení produkce laktázy, což může vést k intoleranci laktózy. Proto se po vyléčení a vyléčení z kandidózy doporučuje pomalu začít zařazovat zpět do jídelníčku produkty jako jogurt, kefír nebo podmáslí.

6. Výrobky obsahující droždí


Kváskový chléb, rohlíky, chléb, ale pamatovat je třeba i na modré a dlouhozrající sýry, na kostičky vývar, ocet, sójovou omáčku, polévky v prášku nebo zrající uzená masa.

7. Pšeničná mouka


V počáteční fázi byste měli vyloučit všechny pšeničné produkty (nezaměňovat s lepkem), včetně celozrnných a nejvíce zpracovávaných obilovin, tedy bílou rýži. Při střevních potížích (bolesti břicha, plynatost, nadýmání) stojí za zvážení i vyloučení lepku (ječmen, žito, pšenice, oves).

Produkty povoleny

1. Libové druhy masa


Hlavně drůbež - krůtí, kuřecí maso, ale měli byste si dát pozor na kvalitu masa. Doporučuje se kupovat bio maso, bez přídavku antibiotik. Zcela vyloučit uzeniny, tučné druhy masa, párky nebo vysoce zpracovaná masa.

2. Ryby


Zejména tučné ryby, bohaté na protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny. Losos, pstruh duhový, makrela také treska nebo pstruh.

3. Celozrnné cereální výrobky


Quinoa, divoká a hnědá rýže, proso, pohanka. Pokud nemáte střevní potíže, tak i výrobky z ječné nebo žitné mouky.

4. Zdravé tuky


Řepkový olej, olivový olej, pupalkový / lněný / černý kmínový olej, ořechy (nepražené ani nesolené, nejlépe s arašídy), avokádo.

5. Zelenina s nízkým obsahem škrobu


Většina zeleniny je povolena, kromě brambor, hub, kukuřice, sladkých brambor a dýně (alespoň v počáteční fázi ošetření)

6. Ne sladké ovoce


Sladké a sušené ovoce je nutné ze stravy vyloučit. Vyplatí se však obohatit svůj jídelníček o kyselé ovoce: citron, grapefruit, kyselá jablka a protizánětlivé bobule: borůvky, rybíz, ostružiny a maliny.

7. Luštěniny


Zpočátku je povoleno používat luštěniny cca. 2x týdně (čočka, cizrna, fazole atd.). Toto množství lze časem navýšit.

Pouze kombinace výše diskutované antimykotické stravy s probiotiky může pomoci v boji proti kandidóze. Pamatujte také na to, že pokud dlouhodobě užíváte antibiotika na lymskou boreliózu nebo souběžné infekce, jste zvláště vystaveni přemnožení plísní Candida. V tomto případě zde skvěle poslouží hlavní zásady protiplísňové diety, zejména vyloučení cukru.

Product added to wishlist
Product added to compare.