Candida Albicans

Candida Albicans

- Categories : články

Houby jsou velmi heterogenní organismy - patří mezi ně huby, muchomůrky, plísně, houby, ale i kvasinky Candida. Houby se vyskytují všude, ať už v lesích, ve vzduchu, v dunách, na loukách, v horách a jako parazit uvnitř nebo na povrchu lidských organismů. V tomto článku se zaměříme konkrétně na Candidu albicans, která způsobuje nejvíce případů onemocnění člověka (asi 80 %).


Kvasinky Candida a houby Candida


Kvasinky jsou zárodkem houby. Mají všechny vlastnosti kvasinek, ale za správných podmínek se mohou zakořenit a produkovat mycelium (vegetativní tělo houby, které plní nutriční a reprodukční funkce). Kvasinky rodu Candida žijí v našem těle denně, obývají naši sliznici a kůži. Díky svým vlastnostem dokážou přilnout téměř ke každé tkáni v našem těle. V této fázi však nejsou pro naše tělo nebezpečné. Kvasinky žijí s lidmi symbioticky, což znamená, že neškodí lidem s normálním imunitním systémem. Vyznačují se odolností vůči kyselému prostředí žaludku, díky čemuž jsou dobře připraveni na život v lidském trávicím traktu. Žijí na zbytcích potravy a spolu s bakteriemi tvoří fyziologickou flóru trávicího systému. Pokud je však tato rovnováha narušena, kvasinky Candida se mohou proměnit v parazita žijícího na člověku, kterým jsou houby Candida.


Co způsobují houby Candida?


Být parazitem znamená, že aby houby přežily, potřebují hostitele (nemocného člověka), který je „nakrmí“. Aby získali potravu (požívají molekuly bílkovin), houby napadají tkáně našeho těla. Díky kyselinám a trávicím enzymům vytvářejí houby v místě postižené tkáně houbové ložisko, které způsobuje zánět. Přes oslabené místo se do těla dostávají toxické produkty látkové výměny houby a způsobují otravy organismu, které se stávají prostředím pro další (i jiné) plísně a bakterie. Do infikovaného organismu se dostávají látky jako endotoxiny, neurotoxiny a candidotoxiny. Narušují imunitní systém a ovlivňují těsnost střeva – často pronikají do krevního řečiště přes netěsné střevo a způsobují chronický zánět.


Kandidóza


Přemnožení hub Candida v těle a všechny důsledky z toho plynoucí vedou ke vzniku kandidózy. Dá se rozdělit na:


1. Povrchová kandidóza
Candida způsobuje plísňové infekce mezi prsty, soor, mykózy pochvy, nehtů, třísel a dermatitidu (často na teplých a vlhkých místech, jako jsou kožní záhyby). Tento typ kandidózy je snadno léčitelný a poměrně rychle přechází, ale stejně rychle má rád recidivu. Pokud se podmínky pro houbu zhorší, buňky produkují spory obklopené silnou buněčnou membránou. Tato forma způsobuje, že když se po léčebném období vrátíme ke starým návykům, spóry se opět promění v kvasinky a následně v houby Candida.


2. Kandidóza tlustého střeva
V tlustém střevě dochází k přemnožení kvasinek Candida. Onemocnění je nebezpečné, protože při neléčení vede k poškození střevní sliznice, ulceraci, střevnímu krvácení a vzniku systémové kandidózy.


3. Diseminovaná (jinak hluboká nebo systémová) kandidóza
Vnitřní systémy se infikují, když Candida vstoupí do krve. Mimořádně nebezpečné pro zdraví a život, protože je často zaměňováno s jinými nemocemi (zaměřeno na konkrétní příznaky, nikoli na celek). Příznaky mohou ovlivnit nervový systém, trávicí systém, pohybový systém, urogenitální systém, kožní problémy, endokrinní systém, dýchací systém a orgány zraku. Proto tento typ kandidózy může „předstírat“ hypertenzi, syndrom dráždivého tračníku, kyselý reflux, neurózy, alergie, autismus a mnoho dalších.

Příčiny kandidózy


- oslabený imunitní systém
- dlouhodobá léčba antibiotiky
- steroidy
- perorální antikoncepce
- jíst příliš mnoho cukru
- konzumace zpracovaných potravin
- drogy
- stres a nedostatek spánku


Diagnostika


Jak již bylo řečeno, kvasinky Candida se v našem těle vyskytují fyziologicky, proto je diagnostika kandidózy velmi obtížná. Detekce přítomnosti Candidy nemusí nutně znamenat kandidózu.
Mezi nejoblíbenější testy patří:
1. Kultivace stolice nebo jiného sekretu
Na speciálním mikrobiologickém médiu se „pěstují“ kvasinky z výkalů či jiných sekretů. V průměru je výsledek testu získán po 7-10 dnech. Screeningový test má vysokou pravděpodobnost chyby.
2. Test ELISA
Jde o sérologický test, který detekuje protilátku po kontaktu s houbovými antigeny. Spolehlivost testu je velmi nízká a činí asi 40 %.
3. Mikroskopické vyšetření krve
Test je určen k testování pokročilého stadia kandidózy, kdy se plíseň dostala do oběhu. Spočívá v odběru krve od pacienta a mikroskopickém pozorování houby.
4. PCR test
Genetické testování pomocí PCR identifikuje DNA (genetický materiál) houby. Test je založen na duplikaci fragmentu DNA houby a je vysoce citlivý. K dispozici je také metoda PCR Real Time, která zkoumá i genetický materiál buňky a je navíc 100x citlivější.


Léčba


Antibiotika jsou běžnou léčbou kandidózy. I když se pro ně rozhodneme, nepřinesou žádné výsledky bez „opravy“ imunitního systému. Hlavním doporučením v případě kandidózy je proto nasazení restriktivní antimykotické diety a podpora organismu užíváním probiotik. Bylo prokázáno, že kmeny Lactobacillus helveticus inhibují množení kvasinek. Kromě toho, byliny doporučené Stephenem Buhnerem na houbová onemocnění jsou: kyselina kaprylová, dřišťál, Alchornea, Sida acuta, Lékořice a houby Reishi. Existují i ​​hotové směsi speciálně určené pro léčbu kandidózy, např.: Candigo, Izen Labs

Product added to wishlist
Product added to compare.