Ashwagandha

Ashwagandha

- Categories : články

Ashwagandha (latinsky Withania somnifera), jinak známá jako zimní třešeň, je bylina známá pro své uklidňující vlastnosti a vliv na centrální nervový systém. Rostlina patří do skupiny adaptogenů, tedy látek přírodního původu, které pomáhají při adaptaci organismu na udržení homeostázy, aniž by vykazovaly větší vedlejší účinky. Kvůli těmto vlastnostem Buhner zahrnul tuto bylinu do svého protokolu pro léčbu lymské boreliózy a koinfekcí.

Ashwagandha patří do čeledi Solanaceae. Roste v Indii, Bangladéši, Nepálu, Pákistánu a na Srí Lance. Keř dosahuje výšky kolem 150 cm, má žluté květy a červené bobule. Kořen a plody této rostliny mají léčivé vlastnosti.


Vlastnosti:

Ashwagandha se používá při poruchách spánku, neurózách, zácpě, revmatismu nebo kožních infekcích. Následující vlastnosti se projevují zejména při léčbě lymské boreliózy a jejích koinfekcí:

- zlepšuje činnost centrálního nervového systému
- detoxikace, očista těla od toxinů
- remoduluje a snižuje hladinu cytokinů IL-10 a Th2 odpověď, což umožňuje zmírnění řady příznaků lymské boreliózy a eliminaci infekce z těla
- antidepresivum, neutralizuje stres a je považováno za výborný stabilizátor nálady
- posiluje imunitní systém
- zlepšuje paměť, výborná bylina pro koncentraci a spánek
- zpomaluje proces stárnutí
- neutralizuje volné radikály cirkulující v těle a navíc
- posiluje činnost jater a ledvin.

Forma byliny:

Bylina se prodává v několika formách:

1. Alkoholová tinktura
Rostlinná tinktura na alkoholové bázi se vyrábí macerací čerstvé rostliny v plném lihu nebo sušené rostliny ve směsi lihu a vody. Alkohol je vynikající médium pro extrakci bylin a z tohoto důvodu jsou tinktury na bázi alkoholu nejoblíbenější formou bylinného použití profesionálními bylinkáři. Macerace bylin s alkoholem zajišťuje rychlejší dodání účinných látek byliny do krevního oběhu, čímž se tinktura stává rychle působící formou užívání byliny.

2. Bezalkoholový extrakt
Nealkoholická tinktura se připravuje především na bázi glycerinu. Glycerin se stal oblíbenou alternativou alkoholových tinktur a je ideální pro děti a lidi, kteří nemají rádi nebo nemohou pít alkohol. Glycerin však není při extrakci tak účinný jako voda nebo alkohol. Glycerin má pouze asi 60% extrakční hodnoty alkoholu. Glycerát z kočičího drápu bude tedy o 40 % slabší než alkoholová tinktura, ale při vyšší dávce by měl mít stejný účinek jako alkoholová tinktura.

3. Zapouzdřená bylina
Kapsle se staly velmi oblíbeným způsobem užívání bylin, protože představují snadnou a pohodlnou dávkovou formu. Jednou z hlavních výhod kapslí je, že necítíme chuť bylinek. Navíc při užívání byliny ve formě mleté ​​byliny uzavřené v tobolce spotřebujete veškerý rostlinný materiál spolu s rostlinnými vlákny. Pamatujte však, že spolu s mletou ashwagandhou zapouzdřenou v kapsli spolknete také obal kapsle. Obal kapsle k terapii ničím nepřispívá a musí být tělem stráven. Pokud budete postupovat podle Buhnerova protokolu, budete muset konzumovat velké množství kapslí. U lidí s oslabeným trávicím systémem to může být při delším užívání bylin problematické.

4. Prášková bylina
Prášek Ashwagadha může být užíván přímo, zapouzdřen nebo z něj vyrobeny tinktury.

Přímé použití: do sklenice přidejte 1,5 - 3 g bylinky a zalijte vlažnou vodou nebo jiným nápojem, zamíchejte a tekutinu i s usazeninou vypijte.

Výroba tinktur doma: Doma pro vás bude nejjednodušší připravit si tinkturu v koncentraci 1:5, tedy 1 díl sušené ashwagandhy na 5 dílů alkoholu. Alkohol je vhodné ředit vodou, protože rostliny sušením ztrácejí přirozenou vlhkost. Při výrobě tinktur ze sušené rostliny přidejte tolik vody, kolik by rostlina obsahovala, kdyby byla čerstvá. Poté bylinku zalijte alkoholem (50-60%) a poté nechte 2 týdny macerovat v tmavé sklenici bez přístupu světla. Denně sklenici protřepejte. Po 2 týdnech by měl být macerát filtrován. Hotový macerát skladujte v tmavé láhvi nebo obyčejné láhvi zabalené v alobalu na místě bez přístupu světla.

5. Nakrájejte bylinku
Řezaná bylina je sušená forma ashwagandhy nakrájená na menší kousky. Z řezané bylinky si můžete připravit odvary nebo tinktury.

Odvar: 1-2 gramy bylinky přidejte do sklenice a zalijte 1 šálkem vroucí vody a nechte přikryté 30 minut. Pijte 3x denně, pokaždé si připravte čerstvý vývar.

Vedlejší efekty:

Vysoké dávky této byliny mohou někdy způsobit střevní poruchy, jako je řídká stolice, nevolnost, průjem a / nebo bolesti břicha.

Kontraindikace:

Ashwagandha může být špatným pomocníkem při plodnosti. Nedoporučuje se těhotným ženám. Navíc může zesilovat účinek barbiturátů. Tato bylina by se neměla užívat se sedativy a anxiolytiky.

Product added to wishlist
Product added to compare.